De afgelopen periode heb je de tips kunnen lezen die je weer een stapje dichterbij die droombaan in de sport kunnen brengen. Afsluitend neem ik deze tips graag nog eens met je door:
Tip 1: bedenk wat het is dat je aantrekt in de sportwereld
Waarom wil je in de sport werken?
Natuurlijk is het ontzettend leuk om in de sport te werken (althans, dat vind ik), maar idealiseer het niet. Veel mensen denken dat het interessant is omdat je altijd vooraan kunt zitten bij sportwedstrijden. Wat men zich niet realiseert is dat de kans groot is dat jij druk aan het rondrennen bent op het moment van de wedstrijd en jij helemaal niets meekrijgt van wat er gebeurt op het veld of tijdens het evenement. Dus bedenk wat het is dat je aantrekt in de sport.
Tip 2: denk na over wat je ideale baan is en welke stappen je kunt zetten
Waar ligt jouw interesse? Wat zou jouw droombaan zijn? En welke stapjes kun je al zetten richting deze baan?
Houd bijvoorbeeld vacatures in de gaten om te kijken wat jou aanspreekt. En volg de interessante personen in jouw vakgebied op social media.
Er zijn legio mogelijkheden en hoe beter je voor ogen hebt wat je wilt, hoe gerichter je stappen kunt zetten.
Tip 3: solliciteer
Zo eenvoudig als het klinkt, is het eigenlijk ook: solliciteer!
Naar aanleiding van de vorige tips heb je op een rijtje gezet welke stappen je kunt zetten; bijvoorbeeld door het in de gaten houden van vacatures in de sport. Een van de meest logische stappen die je kunt zetten is om gewoon te solliciteren.
Net als in andere branches, zijn er in de sport altijd junior posities beschikbaar; hier heb je de meeste kans om zonder ervaring de sportwereld binnen te komen.
De sportwereld kan overkomen als een wat gesloten wereld, waarbij waarde gehecht wordt aan relevante ervaring, maar met enthousiasme en/of een goede motivatie waarom jij toegevoegde waarde kunt bieden voor de betreffende functie, kun je ook een eind komen bij functies waar wel ervaring voor nodig of gewenst is. En denk ook aan manieren om jezelf te onderscheiden.
Tip 4: meld je aan als vrijwilliger
Ik noem hier 7 redenen om je aan te melden als vrijwilliger:
- Je maakt een uniek event van dichtbij mee
- Je kunt ontdekken wat je leuk vindt
- Het is leerzaam en je doet werkervaring op
- Je doet veel sociale contacten op en bouwt aan je netwerk
- Een vrijwilligersfunctie kan mogelijkheden & kansen bieden
- Je betekent iets voor de maatschappij; het geeft voldoening
- FUN! Het is gewoon heel leuk!
Eén waarschuwing: het is verslavend;-)
Tip 5: meld je aan als stagiair
Een stage is een hele goede manier om dichterbij die droombaan in de sport te komen. De hiervoor genoemde redenen gelden uiteraard en aanvullend brengt een stage je het volgende:
- Je doet praktische ervaring op
- Je kunt je visitekaartje gedurende een langere periode afgeven
- Je kunt een resultaat laten zien
- Je krijgt een beter inzicht in je eigen kwaliteiten en interesses
- Je bouwt aan je netwerk
- Het is goed voor je CV
Tip 6: bouw aan je netwerk en onderhoud dit
Als je aan iemand in de sportwereld zou vragen wat de beste tip is om de sportwereld binnen te komen, dan denk ik dat een veelgehoord antwoord zou zijn: werk aan en investeer in je netwerk!
Als ik je één tip zou mogen geven zou dat deze in ieder geval zijn.
Investeer, inviteer, informeer, inspireer en dat zijn slechts een aantal van de netwerktips die ik je hier geef. Wil je hier meer over weten: kijk dan eens naar de online training “Connecting with Confidence” die ik heb opgezet om mijn beste netwerktips te delen.
Tip 7: grijp je kansen
Het lijkt een open deur, maar dat is het lang niet altijd en niet voor iedereen: houd in de sportwereld je kansen in de gaten en grijp die ook.
Reageer bijvoorbeeld eens op functies waarvoor je op papier misschien overgekwalificeerd bent. Of neem extra taken op je. En durf te vragen!
Tip 8: ontwikkel jezelf op meerdere fronten
Het volgen van een sportgerelateerde post-HBO of post-doc is een ideale manier om je vakkennis bij te spijkeren, inhoudelijk te verdiepen én om aan je sportnetwerk te werken. Daarnaast pleit ik ook voor persoonlijke ontwikkeling, immers: de beste investering die je kunt doen, is de investering in jezelf.
Tip 9: Start je eigen bedrijf, zoek een niche op en positioneer je als expert
Heb jij een goed idee? Mis jij iets in het huidige sportlandschap? Wat let je om je eigen bedrijf op te richten, je eigen niche op te zoeken en je daarin als expert te positioneren. Zo is dit platform Sportnetwerk destijds ook ontstaan. En kijk hoe toonaangevend deze site nu is voor sportvacatures.
Tip 10: de aanhouder wint
Tenslotte: de aanhouder wint écht! Als jij een helder doel voor ogen hebt, je daarop focust en consequent stappen onderneemt richting het bereiken van jouw doel, dan geloof ik dat je een heel eind kunt komen.
Laat jij je bij de eerste tegenslag uit het veld slaan? Of ga je dan door? Zie het maar als een test: hoe graag wil jij echt je doel bereiken? 😉
We begonnen blog 1 met de ijsberg-illusie: men ziet vaak alleen het succes, maar het harde werken, de toewijding, de afwijzingen, de teleurstellingen, de discipline en de opofferingen en vooral hoe je hiermee omgaat vormen het grootste deel van het succes.
Mijn persoonlijke droom was meewerken aan een WK voetbal, aan de Olympische Spelen en aan een mooi dance event, dat werd Tomorrowland Winter (nog mooier dan ik had durven denken, voor mij is Tomorrowland de Champions League onder de dance events).
Ik had het geloof en de drive om mijn doelen achterna te gaan en dit kun jij ook!
Hopelijk heb je iets aan mijn tips gehad! Ik wens je heel veel succes en heb je hier nog vragen of opmerkingen over, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.
Dit is een 10-delige reeks blogs over werken in de sport. Zie hier de eerdere delen:
-
- Werken in de sport, een droom voor velen!
- Denk na over wat jouw ideale baan is en welke stappen je kunt zetten
- Solliciteer
- Word vrijwilliger
- Meld je aan als stagiair
- bouw aan je netwerk en onderhoud dit
- Grijp je kansen
- Ontwikkel jezelf op meerdere fronten
- Start je eigen bedrijf, zoek een niche op en positioneer je als expert
Esther Huijsmans is projectmanager in sport & events en werkte o.a. mee aan het FIFA WK voetbal, het EK Vrouwenvoetbal, de Olympische Spelen en Tomorrowland Winter. Zij is coach/mentor voor vrouwen in de sport en initiator van KICK-ES, een platform voor en door inspirerende vrouwen in de sport. De komende weken zal ze middels een blog haar ervaringen en best practices delen.