Solliciteer

Zo eenvoudig als het klinkt, is het eigenlijk ook: solliciteer!
Naar aanleiding van de vorige blog heb je op een rijtje gezet welke stappen je kunt zetten; bijvoorbeeld door het in de gaten houden van vacatures in de sport. Een van de meest logische stappen die je kunt zetten is om gewoon te solliciteren.

Net als in andere branches, zijn er in de sport altijd junior posities beschikbaar; hier heb je de meeste kans om zonder ervaring de sportwereld binnen te komen.  De sportwereld kan overkomen als een wat gesloten wereld, waarbij waarde gehecht wordt aan relevante ervaring, maar met enthousiasme en/of een goede motivatie waarom jij toegevoegde waarde kunt bieden voor de betreffende functie, kun je ook een eind komen bij functies waar wel ervaring voor nodig of gewenst is.
Het bedenken van een manier om je te onderscheiden, om op een originele manier te solliciteren kan hierbij zeker helpen om op gesprek te komen. Tegenwoordig is een video-sollicitatie vrij gangbaar en zeker voor de mensen die het lastiger vinden om hun woorden op papier goed over te brengen is dit een aanrader. Maar dit kan breder getrokken worden, eigenlijk zou dit misschien wel de norm moeten worden: een beeld zegt immers meer dan duizend woorden en in een video kun je je enthousiasme en drive veel makkelijker overbrengen dan op papier. Vind je dit (nog) spannend, ga dan gewoon oefenen met de camera. Belangrijk is wel om gewoon jezelf te blijven, het hoeft ook niet perfect, zorg ervoor dat het een goede afspiegeling van jouzelf is.

Waar vind je deze vacatures?

  1. SportNetwerk

Allereerst verwijs ik natuurlijk naar de vacatures op deze site. Je kunt je inschrijven voor de nieuwsbrief of voor de jobalert, dan word je op de hoogte gehouden van alle vacatures. Daarnaast kun je Sander volgen op Twitter (@SportNetwerk) en je aanmelden voor de LinkedIn-groep SportNetwerk – voor werken en netwerken in de sport.

  1. Bedrijven & bonden

Vorige week heb je bepaald welke organisaties je interessant vindt; dit kan een sportbond zijn, een sportmarketingbureau of een bedrijf dat veel met sport doet. Het is altijd handig om de vacatures van het bedrijf van jouw droombaan in de gaten te houden.
En mochten er geen vacatures zijn, aarzel dan niet om een open sollicitatiebrief te schrijven.

Wat zeker ook een aanrader is, is om toernooien in de gaten te houden. Hier is vaak tijdelijk personeel nodig en hier kun je wellicht makkelijker binnenkomen dan bij een vaste functie. Dit kan een mooie start van je sportcarrière zijn.

  1. Social media

Ben je op zoek naar een baan in de sport, dan is het zeker aan te raden om actief te zijn op LinkedIn en Twitter, dit zijn de plekken waar de meeste #sportvacatures voorbij komen. Volg bijvoorbeeld #sportnetwerk #werkenindesport en #sportvacature

  1. Netwerk

Aan het netwerken zal ik in een volgende blog meer aandacht besteden, maar dit is een van de beste en makkelijkste manieren om te weten of er vacatures zijn. Veel vacatures halen namelijk niet eens de vacaturesites omdat ze al op een andere manier ingevuld zijn.
Kijk dus vooral wat je netwerk voor jou kan betekenen als je op zoek bent naar jouw droombaan; welke contacten hebben zij bijvoorbeeld bij het bedrijf van jouw keuze.

Zelf ben ik mijn loopbaan in de sport begonnen met een open sollicitatiebrief. Na mijn vrijwilligerswerk bij EURO 2000 was ik vastbesloten om mijn droombaan in de sport te realiseren, zoals jullie in de vorige blog hebben kunnen lezen. Ik wilde het liefst werken in de voetbalwereld en bij voorkeur een evenement organiseren: ik had een heel helder doel voor ogen en dat is makkelijker schieten dan als je doel wat minder duidelijk is.

In 2002 werd bekend dat het WK voor spelers tot 20 jaar aan Nederland was toegewezen. Dit toernooi zou in 2005 plaatsvinden. Ik heb toen een open sollicitatie naar de KNVB gestuurd. Een paar maanden later werd ik uitgenodigd voor een gesprek; dit hadden ze ingepland met alle spontane sollicitanten en het was meer een kennismakingsgesprek dan een sollicitatie.
Voor mij is het tot op heden nog steeds een van de leukste “sollicitatie”gesprekken geweest die ik ooit gehad heb. Mijn enthousiasme heb ik kunnen overbrengen, het bezwaar dat ik nauwelijks ervaring in de sport had heb ik kunnen pareren met ‘ik moet toch ergens beginnen met ervaring opdoen’ en ik hield er een goed gevoel aan over. Zelfs toen ze zeiden: “bel ons niet, wij bellen jou”. Meestal is dit niet heel positief, maar in dit geval wist ik dat ze nog in de fase zaten dat uitgezocht werd hoe de projectorganisatie het beste opgetuigd kon worden. Ik heb contact gehouden en dit heeft tot mijn eerste baan in de sport geleid, het begin van nog veel meer moois…!

Dit is een 10-delige reeks blogs over werken in de sport. Zie hier de eerdere delen:

  1. Werken in de sport, een droom voor velen!
  2. Denk na over wat jouw ideale baan is en welke stappen je kunt zetten

Esther Huijsmans is projectmanager in sport & events en werkte o.a. mee aan het FIFA WK voetbal, het EK Vrouwenvoetbal, de Olympische Spelen en Tomorrowland Winter. Zij is coach/mentor voor vrouwen in de sport en initiator van KICK-ES, een platform voor en door inspirerende vrouwen in de sport. De komende weken zal ze middels een blog haar ervaringen en best practices delen.