Solliciteer

Een sportevenement meemaken als vrijwilliger is een unieke ervaring die ik iedereen kan aanraden en wel om de volgende redenen:

  1. Je maakt een uniek event van dichtbij mee
    Als vrijwilliger bij een sportevenement krijg je de mogelijkheid om een kijkje achter de schermen te nemen en zit je dichtbij de organisatie.
    Voor mij was UEFA EURO 2000 mijn eerste kennismaking met grootschalige sportevenementen.

Ik ben altijd al groot sport- en specifiek voetbalfan geweest en dit leek me een bijzondere kans om zo’n groot evenement van dichtbij mee te kunnen maken.
En bijzonder was het: als hostess mocht ik in mijn kanariegele pakje de VIP-gasten in het stadion ontvangen. Daarnaast heb ik o.a. namens de Stichting Euro 2000 de UEFA President en de Spaanse minister van Sport verwelkomd op vliegveld Zestienhoven.

  1. Je kunt ontdekken wat je leuk vindt
    Het kan een mooie eerste kennismaking met de organisatie van sportevenementen zijn, waarbij je kunt ontdekken wat je leuk vindt.
    Tijdens EURO 2000 kwam in het UEFA HQ-hotel het verzoek of er host(esse)s waren die hun talen spraken en die wat meer inhoudelijke werkzaamheden wilden uitvoeren: deze taak was mij op het lijf geschreven.
    Gedurende een aantal weken heb ik de UEFA Offices Welkomstbalie dan ook bemand. De grootste “ontdekking” voor mij was dat er mensen waren die de hele dag bezig waren met het organiseren van zo’n evenement én daar ook nog eens voor betaald kregen. Vanaf dat moment was ik vastbesloten om dit zelf ook voor elkaar te krijgen.
  2. Het is leerzaam en je doet werkervaring op
    Aansluitend op het vorige punt, kun je, naast het ontdekken wat je leuk vindt, ook veel leren over de organisatie van sportevenementen én uitzoeken waar je kwaliteiten liggen.
    Toen mij als vrijwilliger gevraagd werd welke rol ik wilde uitvoeren, had ik eerlijk gezegd niet echt een idee van wat de diverse werkzaamheden inhielden. Van accreditatie had ik daarvoor bijvoorbeeld nog nooit gehoord. Door EURO 2000 wist ik veel beter wat alle functies inhielden, hetgeen heel goed van pas kwam toen ik op een later moment solliciteerde voor een baan bij het lokale organisatiecomité voor het FIFA WK voor spelers tot 20 jaar.
  3. Je doet veel sociale contacten op en bouwt aan je netwerk
    Je leert veel nieuwe mensen kennen, wat kan leiden tot nieuwe vriendschappen.
    Volgens van het vrijwilligersplatform zijn de sociale contacten een van de belangrijkste redenen dat mensen zich als vrijwilliger bij hen aanmelden.
    Mensen werken samen, er ontstaan vriendschappen; ze melden zich samen aan voor een volgend event en werken toe naar een gezamenlijk doel.

Ook is het een goede manier je netwerk te vergroten, wat kan helpen als je op zoek bent naar een baan in de sport.

  1. Een vrijwilligersfunctie kan mogelijkheden & kansen bieden
    Een vrijwilligersbaan kan deuren voor je openen. Zoals hierboven al staat omschreven, heb ik een grotere rol gekregen tijdens EURO 2000. Toen ik in 2002 solliciteerde bij de KNVB voor een functie bij het FIFA WK voor spelers tot 20 jaar, was deze ervaring van extra waarde en een van de doorslaggevende redenen dat ik aangenomen werd.
    Ook is een voorbeeld. Zij was vrijwilliger bij ditzelfde WK voor spelers tot 20 jaar in 2005. Een ontzettend enthousiaste vrijwilliger, voor wie niets teveel was. Toen zij mij een jaar later benaderde voor een stagefunctie bij het UEFA EK onder 21, wist ik nog wie zij was en heb ik vrijwel meteen ja gezegd.

Een ander mooi voorbeeld is mijn project in Sochi voor de Olympische Winterspelen van 2014. Ik werkte daar voor Infront Sports; wij verzorgden de catering & hospitality in het Fisht-stadion, waar de openings- en sluitingsceremonie plaatsvonden alsmede in stadion Iceberg, waar we de shorttrack- en kunstschaatswedstrijden hadden. Omdat alles in het Russisch plaatsvond en een groot deel van het projectteam die taal niet machtig was, kreeg een aantal van ons een Russisch sprekende assistent. Mijn collega had tijdens UEFA EURO 2012 in de Oekraïne gewerkt, waar ze met twee hele goede vrijwilligers had gewerkt. Deze twee hebben we benaderd en zij werden onze assistenten. Mijn “persoonlijke” assistent beviel zo goed, dat ik haar ook heb “meegenomen” naar het volgende project: de European Games in Baku in 2015. Zo zie je maar hoe het kan lopen.

Zonder vrijwilligers geen sportevenementen!

  1. Je betekent iets voor de maatschappij; het geeft voldoening
    Je draagt je steentje bij; zonder vrijwilligers is het bijna onmogelijk om sportevenementen te organiseren. Het geeft een goed gevoel om iets te doen voor de maatschappij.
    Dit punt wordt vaak genoemd als een van de redenen waarom mensen zich als vrijwilliger aanmelden bij Eventmakers. Yvonne Tamminga ziet hierin wel een verschuiving van het traditionele vrijwilligerswerk voor bijvoorbeeld een sportclub naar het meer projectmatige vrijwilligerswerk. “Er is een duidelijk begin en einde en mensen weten wat er van ze verwacht wordt. Dit verklaart ook het succes van ons platform, waarmee we inspelen op de behoefte van de projectmatige vrijwilliger.”
  2. FUN!
    Last but not least, het is een unieke ervaring die je je leven lang zult herinneren en gewoon heel leuk om te doen!

Eén waarschuwing: het is verslavend;-)

Wil jij ook als vrijwilliger aan de slag?
Kijk op de websites van het evenement waarvoor je aan de slag wilt; er zijn tegenwoordig bijna geen evenementen meer zonder vrijwilligers. Een tip is uiteraard ook om je aan te melden bij Eventmakers.

Heb jij aanvullende redenen waarom jij je als vrijwilliger hebt aangemeld? Of heeft het werken als vrijwilliger je iets moois gebracht? Laat het dan hieronder weten.

 

Dit is een 10-delige reeks blogs over werken in de sport. Zie hier de eerdere delen:

  1. Werken in de sport, een droom voor velen!
  2. Denk na over wat jouw ideale baan is en welke stappen je kunt zetten
  3. Solliciteer

Esther Huijsmans is projectmanager in sport & events en werkte o.a. mee aan het FIFA WK voetbal, het EK Vrouwenvoetbal, de Olympische Spelen en Tomorrowland Winter. Zij is coach/mentor voor vrouwen in de sport en initiator van KICK-ES, een platform voor en door inspirerende vrouwen in de sport. De komende weken zal ze middels een blog haar ervaringen en best practices delen.