Solliciteer

Als je aan iemand in de sportwereld zou vragen wat de beste tip is om de sportwereld binnen te komen, dan denk ik dat een veelgehoord antwoord zou zijn: werk aan en investeer in je netwerk!
Als ik je één tip zou mogen geven zou dat deze in ieder geval zijn. In de vorige blogs heb al een paar manieren gelezen over hoe je dit kunt doen: bijvoorbeeld door je aan te melden als vrijwilliger of stagiair voor een sportevenement.

“Ik netwerk dus ik besta”……dat was de titel die mijn professor had bedacht voor het boek waaraan ik rond mijn afstuderen mee mocht schrijven.
Destijds had ik niet zoveel met deze titel; bij netwerken heb ik lange tijd de associatie gehad van gladde verkopers die visitekaartjes rondstrooiden op netwerkborrels. Zo’n persoon was ik niet, ben ik niet en wil ik ook niet zijn.
Inmiddels weet ik wel beter: netwerken is verbinden, connectie zoeken. Netwerken is interesse tonen in de mensen met wie je werkt en contact met ze houden; ofwel het opbouwen en onderhouden van relaties. Dit leidt tot een kwalitatief netwerk, waar ik persoonlijk veel waarde aan hecht. Bijna al mijn opdrachten in de sport zijn via mijn netwerk gekomen.

Als jij op zoek bent naar een geschikt persoon voor een nieuw project en je kunt kiezen tussen iemand met wie je eerder hebt gewerkt en goede ervaringen hebt of iemand die via een sollicitatiebrief binnenkomt, wie zou jij kiezen?

Een paar netwerktips die ik je kan geven zijn:

  • Inviteer: zorg dat je connect met de mensen die je hebt ontmoet tijdens bijvoorbeeld je vrijwilligerswerk, stage of eerder werk. Ik raad daarvoor sowieso LinkedIn aan omdat dit het meest stabiele social media platform is gericht op zakelijke contacten. Contacten onderhouden kan uiteraard ook via de andere platforms, maar houd er rekening mee dat deze niet altijd blijvend zijn. In het begintijd van mijn carrière hadden we bijvoorbeeld nog Hyves, waarop ik gelinkt was met veel oud-collega’s. En we weten allemaal wat er met Hyves is gebeurd….
  • Inventariseer: wil je je netwerk verder uitbreiden, waar bevindt dan jouw ideale opdrachtgever of werkgever zich? De meeste professionals in de sportbusiness hebben sowieso een LinkedIn-profiel; en alhoewel Twitter steeds minder populair wordt, het wordt nog steeds veel gebruikt in de sportwereld. En het kan een laagdrempelige manier zijn om in contact te komen met interessante personen.
  • Investeer: onderhoud contact, toon interesse, vraag af en toe aan je de mensen in je netwerk hoe het met ze gaat. In de huidige tijd is het zoveel makkelijker dan het was om contacten te onderhouden dan dit pakweg 15 jaar geleden was, dus maak hier ook gebruik van.
    Stuur eens een appje, een voice- of video-bericht of bel gewoon heel ouderwets weer eens iemand op.
  • Inspireer: op welke manier kun jij je netwerk inspireren? Deel ervaringen, tips, nieuws dat interessant kan zijn voor je netwerk.
  • Informeer: heb jij een doel voor ogen? Hoeveel mensen weten hier dan van? Informeer je netwerk over wat je wilt en waar je bijvoorbeeld hun hulp voor nodig hebt. Mensen helpen immers graag.
    Eind 2017 wisten we dat Nederland zich niet had gekwalificeerd voor het WK in Rusland. Ik besloot toen dat ik graag wilde werken tijdens het WK. En ook al had ik wat contacten, zelf moest ik af en toe ook een drempel over om hen te informeren, want het kan soms als ‘leuren’ voelen.
    In 2005 had ik meegewerkt aan het FIFA WK voor spelers tot 20 jaar en met een aantal van de personen die ik toen ontmoet had, heb ik in de loop der jaren contact gehouden. Een van deze contacten stuurde ik een berichtje of hij nog potentiële opdrachten rondom het WK wist en twee weken later kreeg ik de vraag of ik in Volgograd aan de slag wilde als FIFA Marketing Venue Manager, een droom voor mij.

Achteraf bedankte hij mij dat ik had aangegeven dat ik beschikbaar was, want hij was net op zoek naar geschikte kandidaten. Dus schroom vooral niet om je netwerk te informeren en om hulp te vragen!

Besef ook dat je netwerk waardevol is voor de rest van je leven.

Wil je hier meer tips over?
Van 29 juni – 3 juli geef ik de online training “Connecting with Confidence”. In deze training deel ik mijn beste tips & ervaringen die mij al opdrachten bij het FIFA WK Voetbal, de Olympische Spelen en Tomorrowland Winter hebben opgeleverd. Zodat jij ook met vertrouwen kunt gaan connecten!
Voor meer informatie: https://academy.kickes.nl/online-training-connecting-with-confidence/

Dit is een 10-delige reeks blogs over werken in de sport. Zie hier de eerdere delen:

    1. Werken in de sport, een droom voor velen!
    2. Denk na over wat jouw ideale baan is en welke stappen je kunt zetten
    3. Solliciteer
    4. Word vrijwilliger
    5. Meld je aan als stagiair

Esther Huijsmans is projectmanager in sport & events en werkte o.a. mee aan het FIFA WK voetbal, het EK Vrouwenvoetbal, de Olympische Spelen en Tomorrowland Winter. Zij is coach/mentor voor vrouwen in de sport en initiator van KICK-ES, een platform voor en door inspirerende vrouwen in de sport. De komende weken zal ze middels een blog haar ervaringen en best practices delen.