Solliciteer

Het lijkt een open deur, maar dat is het lang niet altijd en niet voor iedereen: houd in de sportwereld je kansen in de gaten en grijp die ook.
Zoals al eerder aangegeven, zijn je netwerk en ervaring zijn erg belangrijk in de sport- en eventwereld. Het is dus ontzettend belangrijk om hieraan te werken. Je kunt bijvoorbeeld als vrijwilliger of stagiair aan de slag voor een event.

Overgekwalificeerd
En sta ook open voor kansen waar je op papier misschien overgekwalificeerd voor bent. Zie het als een investering, bedenk wat het je op kan leveren en maak de afweging of het voor jou de moeite waard kan zijn. Voor mij heeft dit de start van mijn carrière in de sport betekend en ik ben nog steeds elke dag dankbaar dat ik zelf ooit deze beslissing heb genomen.
Mijn eerste project, het FIFA WK tot 20 is voor mij een van de beste leerscholen geweest. Ze zochten in eerste instantie niet iemand met een universitaire opleiding voor de rol van Office Manager, maar ik kreeg deze functie wel aangeboden en daar heb ik volmondig ja op gezegd. Ik wilde zo graag in de sport wilde werken dat ik bij wijze van spreken elke dag de vuilnisbakken zou hebben buiten gezet (maar dat heb ik uiteraard wijselijk niet gezegd😉)
Ten eerste was ik in deze rol de spil van de organisatie; ten tweede was er als assistent van de directie voor mij geen betere manier om te zien wat er allemaal speelde tijdens de organisatie van zo’n evenement en tenslotte heb ik mijn eigen takenpakket kunnen creëren. Van de ervaringen opgedaan in deze functie heb ik tot op de dag vandaag profijt.

Bij het volgende toernooi, het EK voor spelers tot 21 jaar in 2007 – waar ik vanwege de eerdere ervaringen weer met open armen werd onthaald – had ik een andere, wat zwaardere rol gevraagd. Ik mocht toen zelf een Office Manager aannemen. En ik kan me nog goed herinneren dat ik een gesprek had met iemand die heel graag in de sport wilde werken, zelfs minder ervaren was dan ik destijds, maar deze functie beneden haar niveau vond. Achteraf denk ik dat dit echt een gemiste kans voor haar was.

Neem extra taken op je
Bij de opbouw van een projectorganisatie komt er van alles voorbij; en ik hoor mezelf nog elke keer weer zeggen “dat pak ik wel op”.
Bij het FIFA WK tot 20 jaar heb ik naast de Office Management taken onder andere de Special Events (waaronder de loting), het VIP-programma, Team Services en gezamenlijk met onze HR-Partner de  werving & selectie van 1200 vrijwilligers voor mijn rekening genomen. Allemaal super leerzame werkzaamheden!

Een aantal jaar later werkte ik voor The HollandBelgium Bid, de kandidaatstelling voor het FIFA WK Voetbal van 2018: we hadden een Accountmanager nodig die de belangen van de commerciële partners zou gaan behartigen. Na een aantal sollicitatiegesprekken met externen, zei mijn collega: “waarom ga jij dit eigenlijk niet doen?”
Omdat ik al een flink takenpakket had, had ik daar zelf eigenlijk niet eens over nagedacht. Maar toen ik dit als optie ging zien, dacht ik ‘waarom eigenlijk niet?’
Was het altijd makkelijk? Nee, dat zeker niet. Was het leerzaam? Ja, ik heb nog steeds baat bij die ervaring. Zou ik het mensen aanraden? Ja, zeker in de beginfase van je carrière is het zo waardevol om een dergelijke ervaring in je rugzak mee te nemen.
Een kleine noot: pas er wel voor op dat het niet vanzelfsprekend wordt dat jij alle ‘losse’ klusjes voor je rekening neemt. Dus doe het alleen als jijzelf er ook de toegevoegde waarde in ziet.

Reach out
Tenslotte is een manier om je kansen te grijpen om er actief achteraan te gaan.
Durf te vragen; durf mensen te benaderen om jouw doelen te verwezenlijken.
Het grootste deel van de opdrachten die ik heb gedaan is gekomen via mijn netwerk; en dan is het wel zo handig dat je netwerk weet dat je beschikbaar bent.

Vind je dit nog lastig? Of wil je meer uit je netwerk halen dan je nu doet?
Schrijf je dan nu in voor de online training Connecting with Confidence die van 29 juni – 3 juli plaatsvindt.

Dit is een 10-delige reeks blogs over werken in de sport. Zie hier de eerdere delen:

  1. Werken in de sport, een droom voor velen!
  2. Denk na over wat jouw ideale baan is en welke stappen je kunt zetten
  3. Solliciteer
  4. Word vrijwilliger
  5. Meld je aan als stagiair
  6. bouw aan je netwerk en onderhoud dit

Esther Huijsmans is projectmanager in sport & events en werkte o.a. mee aan het FIFA WK voetbal, het EK Vrouwenvoetbal, de Olympische Spelen en Tomorrowland Winter. Zij is coach/mentor voor vrouwen in de sport en initiator van KICK-ES, een platform voor en door inspirerende vrouwen in de sport. De komende weken zal ze middels een blog haar ervaringen en best practices delen.