Vier voorbeelden van mensen die het heft in eigen hand hebben genomen zijn Leoni Blokhuis, Yvonne Tamminga, Roelien Piron en Sander Fonville.
Leonie Blokhuis wilde graag als spelersbegeleider aan de slag. Nadat ze bij bijna alle gerenommeerde bureaus werd afgewezen, besloot ze in 2012 FlowSports op te richten. In eerste instantie was dit topsportbreed; ze begeleidde o.a. Sanne Wevers (turnen), Jelle van Gorkom (BMX) en Niels Kerstholt (shorttrack). Tijdens de Olympische Spelen van 2014 in Sochi ging de eerste rijder bij de relay in het shorttrack onderuit en viel een droom in duigen.
Leoni besefte hoe kwetsbaar sommige sporten zijn en besloot zich alleen nog op voetbal te richten; vanaf 2016 zelfs alleen op het vrouwenvoetbal. Ze merkte dat ze daar het meeste energie van kreeg en wilde zich daarop focussen. Bovendien was ze een expert aan het worden. Dat wilde ze verder uitbouwen. Anno 2020 begeleiden Leoni en haar team tientallen profvoetbalsters, waaronder Oranje Leeuwinnen Vivianne Miedema, Sari van Veenendaal en Shanice van de Sanden.
Een ander mooi voorbeeld is Yvonne Tamminga
Samen met Yvon Roelofs geeft zij leiding aan Sportyv Management & Advies, een ambitieus evenementenbureau gespecialiseerd in het organiseren van grootschalige sportevenementen in Nederland. In 2016 richtte zij Eventmakers op, het landelijke platform voor vrijwilligers in sportevenementen.
Het idee voor dit platform bestond al lang bij haar. Ze zag bij ieder evenement dezelfde personen die actief zijn als vrijwilliger. Tegelijk zag ze evenementorganisatoren die telkens weer het wiel probeerden uit te vinden op het gebied van vrijwilligersmanagement.
Vanuit die behoefte is Eventmakers ontstaan.
Als derde wil ik Roelien Piron noemen.
Een aantal jaar geleden kwam ik met haar in contact, ze was toen nog Country Manager bij Repucom. In die functie zag ze hoeveel mensen fouten maakten onder druk; dit gebeurde zelfs bij de meest ervaren leidinggevenden. Roelien herkende patronen die ze als (top)sporter ook terugzag tijdens Europacups in het freestyle skiën en de EK’s en WK’s die ze speelde als aanvoerder van het Nederlands ultimate frisbee team.
Toen ze als manager ontdekte dat er diverse methoden bestonden om mensen te helpen beter om te gaan met stress en druk, die nog niet veelvuldig werden toegepast in het bedrijfsleven, besloot ze het roer om te gooien en richtte ze in 2015 Mind5 Training op. Haar missie is een nieuwe standaard te creëren op het gebied van coaching, leren, trainen en leiderschap en mensen over de hele wereld helpen bij het vinden van hun optimale prestatieniveau.
Tenslotte kan ik hier Sander Fonville noemen. Begin 2011 ontmoette ik Sander voor het eerst. Hij was niet lang daarvoor afgestudeerd; een rustige, bijna timide jongeman, met een heel duidelijk doel voor ogen: hij wilde zoveel mogelijk sportvacatures en – stages op één podium aanbieden. Hij was daarom net gestart met SportNetwerk, het platform waarop je nu deze blog leest 😉 Een platform met als doel een intermediair te zijn tussen werknemers en werkgevers in de sport. Bijna 8 jaar verder kunnen we zien dat hij hier goed in geslaagd is. Naast SportNetwerk is hij in 2016 SportScoutz gestart, een recruitmentbureau gericht op de sport. Anno 2020 zijn er honderden personen die via Sander hun droombaan in de sport hebben gevonden.
Meer dan genoeg mogelijkheden dus om in deze bijzondere en enerverende wereld te werken. Succes met de ontdekkingstocht!
Dit is een 10-delige reeks blogs over werken in de sport. Zie hier de eerdere delen:
Esther Huijsmans is projectmanager in sport & events en werkte o.a. mee aan het FIFA WK voetbal, het EK Vrouwenvoetbal, de Olympische Spelen en Tomorrowland Winter. Zij is coach/mentor voor vrouwen in de sport en initiator van KICK-ES, een platform voor en door inspirerende vrouwen in de sport. De komende weken zal ze middels een blog haar ervaringen en best practices delen.