Solliciteer

In de vorige blog heb je 7 redenen gezien om je aan te melden als vrijwilliger voor een sportevenement. Deze redenen gelden ook voor het lopen van een stage in de sport en aanvullend wil ik de volgende punten noemen:

  1. Je doet praktische ervaring op
    Een stage is een ideale manier om al je geleerde theorie om te zetten naar de praktijk. Ook leer je hele praktische vaardigheden die vaak niet aan de orde komen bij studies, zeker niet voor WO-studenten.
    Tijdens de voorbereidingen voor het FIFA WK voor spelers tot 20 jaar heb ik bijvoorbeeld voor elke speelstad een stagiair aangenomen, die lokaal verantwoordelijk was voor de uitvoering van alle events en voor de ontvangst van alle VIP-gasten. Onderdeel van het takenpakket was het selecteren en briefen van een groep vrijwillige host(esse)s. De stagiairs moesten dus sollicitatiegesprekken voeren, presenteren, plannen, een team aansturen; vaardigheden die ontzettend belangrijk zijn, waar je de rest van je werkende leven profijt van hebt en die je eigenlijk alleen in de praktijk kunt leren.
  2. Je kunt je visitekaartje gedurende een langere periode afgeven
    Het voordeel van een stage ten opzichte van het vrijwilligerswerk is dat je een langere periode hebt om te laten zien wat je allemaal in huis hebt. De werkgever krijgt een beter beeld van jouw capaciteiten en in veel gevallen kan een stage het opstapje naar een vaste baan zijn. Je kent immers de organisatie en de organisatie kent jou. Het is een goede manier om alvast aan elkaar te wennen en je kunt ze ervan overtuigen dat ze gek zouden zijn om een topper als jij niet aan te nemen.
  3. Je kunt een resultaat laten zien
    Bij een stage krijg je vaak meer verantwoordelijkheden en heb je voldoende tijd om daadwerkelijk resultaten te laten zien, wat je kan helpen bij toekomstige sollicitaties.
    Een tip is om hierbij de STARR-methode te gebruiken:
    Situatie: geef een voorbeeld van een situatie waarbij je betrokken was die een positief resultaat opleverde?
    Taak:            wat was jouw taak/rol?
    Actie:           welke acties heb je uitgevoerd om de taak te voltooien?
    Resultaat:   welke resultaten kwamen er uit jouw actie/gedrag?
    Reflectie:    wat ging er goed/fout en wat zou je een volgende keer anders doen?

Overgenomen van sollicitatiedokter.nl

  1. Je krijgt een beter inzicht in je eigen kwaliteiten en interesses
    Veel studenten weten niet waar hun kwaliteiten liggen. Door middels van een stage ontdek je waar je goed in bent, waar je verbeterpunten liggen en ook niet onbelangrijk, waar je wel/geen energie van krijgt.
    Je ontdekt wat je wel/niet wilt en op deze manier kun je na je studie gerichter solliciteren en jezelf met meer zelfvertrouwen presenteren.
  2. Je bouwt aan je netwerk
    In de vorige blog heb ik het netwerk en de contacten die je opbouwt al genoemd; tijdens een stage heb je veel intensiever contact met collega’s en zul je nog meer interessante contacten opdoen. Toon interesse in collega’s en juist ook in diegenen met wie je niet dagelijks werkt, maar die je bij de koffieautomaat tegenkomt. Laat je door hen inspireren, vraag bijvoorbeeld naar hun loopbaan en wat zij hebben gedaan om op deze positie te komen. Dat is sowieso leerzaam, leuk en ook voor jezelf een makkelijke manier om op een ‘vreemde’ af te stappen, waarvan je in de rest van je loopbaan profijt zult hebben.
    Voeg deze contacten ook toe op LinkedIn. Je netwerk is immers waardevol voor de rest van je leven.
  3. Het is sowieso goed voor je CV
    Inmiddels heb je al voldoende redenen gehoord waarom een stage aan te raden is. Bovenop al deze redenen is het sowieso goed voor je CV. Werkgevers hechten meer en meer waarde aan wat jij naast je studie doet en hoe jij je onderscheidt ten opzichte van andere studenten.

Een stage kun je als onderdeel van je studie lopen, maar ik zou het zeker ook aanraden aan mensen die bijvoorbeeld een carrièreswitch overwegen of in-between-jobs zitten. Het kan financieel weliswaar tijdelijk wat minder aantrekkelijk zijn, maar er zitten zoveel pluspunten aan dat het deze tijdsinvestering zeker waard is.

Klik hier voor alle stagemogelijkheden.

Heb jij een stage in de sportwereld gelopen? En wat heeft het jou gebracht? Leuk als je hieronder reageert.

Dit is een 10-delige reeks blogs over werken in de sport. Zie hier de eerdere delen:

    1. Werken in de sport, een droom voor velen!
    2. Denk na over wat jouw ideale baan is en welke stappen je kunt zetten
    3. Solliciteer
    4. Word vrijwilliger

Esther Huijsmans is projectmanager in sport & events en werkte o.a. mee aan het FIFA WK voetbal, het EK Vrouwenvoetbal, de Olympische Spelen en Tomorrowland Winter. Zij is coach/mentor voor vrouwen in de sport en initiator van KICK-ES, een platform voor en door inspirerende vrouwen in de sport. De komende weken zal ze middels een blog haar ervaringen en best practices delen.