Solliciteer

Klaar met je studie. Diploma op zak. En nu? Een vraag die veel studenten bezig houdt.
Wat voor invloed heb je zelf om jouw droombaan te vinden? En wat houdt werken in de (top)sportbranche in?

Een aantal maanden geleden woonde ik een presentatie bij van Marc Lammers. Binnen adidas, waar ik werkzaam ben, werd er een introductiedag georganiseerd voor een nieuwe online ontwikkelingstool. Bij deze introductie kwam Lammers spreken over ontwikkelen en innoveren. Hij was een goede hockeyspeler, maar werd pas echt bekend als bondscoach. Zijn eerste succes als bondscoach boekte hij bij de Nederlandse hockey vrouwen, hij leidde hen naar het  zilver tijdens de Olympische Spelen van 2004 in Athene. Vier jaar later behaalde hij goud in Peking. Na deze succesvolle periode is hij aan de slag gegaan als Bondscoach bij de Belgische hockey mannen. Met hen behaalde hij een tweede plaats op het Europees kampioenschap, dat nog nooit eerder is voorgekomen.  Hij is vooral bekend om zijn innovatieve ideeën zoals de Sinterklaas-stick, ijsvesten, de video-bril en de oortjes. Tegenwoordig is Lammers een motivator voor sport- en bedrijfsleven. Waarom ik juist Lammers aanhaal, is omdat hij op een briljante wijze aangeeft wat werken in de topsport(branche) inhoudt.

Ik werk inmiddels vier jaar voor adidas en er is één uitspraak die vaak wordt herhaald: “Jullie spelen geen Eredivisie, maar zijn Real Madrid in de Champions League. Dat houdt in dat er topprestaties behaald moeten worden. Ontwikkel jezelf, want stilstand is achteruitgang”. Maar hoe kun je jezelf ontwikkelen?

‘Vijftig keer twee procent is ook honderd procent’, is een zin die Lammers meerdere keren herhaald tijdens zijn presentatie. Wat hij hier mee bedoeld is dat je out-of-the-box moet denken en zoveel mogelijk moet aangrijpen om te ontwikkelen. Om jouw droombaan te vinden zal je dus op veel vlakken moeten ontwikkelen. Dat kan onder andere door een cursus te volgen in jouw vakgebied, persoonlijke ontwikkeling, vrijwilligerswerk, stage, bijbaan, lezingen en workshops. Maak een lijst met dingen die je wilt verbeteren, maak ze meetbaar en vink ze af. Maar waar moet je mee beginnen om jezelf te verbeteren?

Iedereen is uniek en heeft sterke en zwakke punten. Een wedstrijd win je nooit op zwakke punten. Ontwikkel daarom je sterke punten. Maak van een acht een tien, in plaats van een vier een zes. Als je dat laatste doet word je middelmatig. Je blinkt pas uit als je ergens goed in bent. Lammers trainde Sylvia Karres op haar backhand-aanname omdat ze daar slecht in was. Gevolg was dat alle ballen op haar back-hand werden gespeeld en ze veel verkeerde ballen speelde. Ze voelde zich niet goed en haar overall prestatie ging achteruit. Ze besloten om in het vervolg alles op haar forehand te spelen, haar sterke punt. Ze voelde zich daardoor goed, scoorde veel en was belangrijk voor het team vanwege haar unieke kwaliteit. Ontdek jouw sterke punten en ontwikkel deze tot de persoon die jou uniek maakt!

Als je klaar met je studie bent, is het misschien moeilijk om direct een baan te vinden. Wat je wel kunt doen, is jezelf elke keer weer twee procent verder ontwikkelen. Sylvia Karres had nooit haar positie in het veld behouden als ze volledige focus op haar backhand had gehouden. Alleen door haar unieke kwaliteit heeft zij haar positie in de selectie verworven. In het bedrijfsleven zal het ook op die manier gaan. In een markt waar veel mensen een baan zoeken en er weinig banen beschikbaar zijn, zul je jezelf moeten onderscheiden op jouw unieke kwaliteiten. Het is belangrijk om unieke kwaliteiten te ontdekken. Veel belangrijker is om deze kwaliteiten te gaan ontwikkelen op Champions League niveau.

Dus stel jezelf de volgende vragen als je klaar bent met je studie en op zoek bent naar jouw droombaan in de (top)sportbranche: “Wat maakt mij uniek? Wil ik innoveren? Hoe kan ik mezelf ontwikkelen? Wil ik de Champions League winnen?”

Remco Hogeveen
Twitter: @HogeveenRemco