AZ heeft dinsdag een opmerkelijke transfer achter de rug. Geen nieuwe speler, maar een nieuwe adviseur van de club doet de wenkbrauwen fronsen. Billy Beane, General Manager van de Amerikaanse honkbalploeg Oakland Athletics en volgens velen levende sportlegende, verworf aanzien met zijn wereldberoemde Moneyball-principe door knappe resultaten te behalen met een zeer bescheiden budget. De Amerikaan gaat nu AZ adviseren op het gebied van innovatie.
Op basis van complexe analyses en statistische rekensommen toverde de 52-jarige Beane een kleine club in de Major League om tot een ware angstgegner voor de grote clubs. Aan de hand van het Moneyball-principe kwam de focus van de Oakland Athletics te liggen op analytische data. Keuzes voor opstellingen, speelwijzen en individuele spelers werden gemaakt op basis van statistiek.
“Ik ben erg blij met deze kans om als adviseur aan AZ verbonden te zijn”, reageert Beane op de website van de eredivisionist. “AZ beschikt over een rijke historie en een mooie prijzenkast, maar ik zie ook veel parallellen met de uitdagingen die wij bij Oakland Athletics zijn aangegaan.”
“Ik hou van voetbal, dus ik zie dit als een mooie stap. Daarnaast spreken de geschetste toekomstplannen van AZ mij erg aan”, aldus het hoofdpersonage in de film Moneyball.
Ook Earnest Stewart, directeur voetbalzaken bij de Alkmaarse club, toont zich content met de opmerkelijke samenwerking. “We zijn al enkele maanden in gesprek. Zijn kennis en ideeën hebben diepe indruk op ons gemaakt.”
“Ook beschikt Billy over een uitstekend netwerk in de voetballerij. Vooral op het gebied van innovatie denkt hij altijd meerdere stappen vooruit. Dat past bij de ambitie van AZ.”
AZ was volgens haar Robert Eenhorn, haar Algemeen Directeur, “al langer geïnteresseerd in dit Moneyball-principe”. In het voetbal gingen de Engelse eerstedivisionist Brentford FC en het Deense FC Midtjylland de club uit Alkmaar voor wat betreft de implementatie van het Moneyball-principe. “De kracht van Beane is dat hij zijn mening over sport baseert op waarheid en niet op aannames”.
“Door mijn verleden in het honkbal heb ik goed contact met Billy. Toen wij hem benaderden, was hij direct enthousiast over deze functie bij AZ. Hij heeft als geen ander aangetoond om via innovatie het gat te kunnen dichten met topclubs”, aldus Eenhorn
SciSports
In Nederland leerden we in 2012 onze eigen Billy Beane kennen. Giels Brouwer, mede-oprichter van SciSports, verzamelde data van ruim 300 duizend voetballers. “Ik ben ervan overtuigd dat je miskopen als Zimling bij Ajax kunt voorkomen door de statistieken van spelers anders te interpreteren. Econometristen en data-analisten zullen binnen vijf jaar het voetbal ingrijpende veranderen”, zegt Brouwer tegenover de Volkskrant.
Brouwer legt het Moneyball-principe nog eens uit: “we gebruiken data om het onderbuikgevoel bij scouts te rationaliseren en zo gericht spelers te kunnen zoeken. We hebben een methode gevonden om op een objectieve manier te meten of een speler bij een bepaalde club past”.
“Puur statistisch gezien had Arkadiusz Milik van Ajax nog nergens iets laten zien. Nu presteert hij goed bij Ajax. Milik is het bewijs dat data en het menselijk oordeel elkaar nooit mogen uitsluiten”, besluit Brouwer.