Solliciteer

17 april 2015 ben ik afgereisd naar Papendal. Daar bevindt zich namelijk het kantoor en trainingscomplex van Vitesse tussen allerlei andere sportorganisaties. Op advies van Mathijs Nijkamp (Sportmarketeer Triple Double) ben ik daarheen gegaan, want bij Vitesse werkt iemand die SPECO Sport en Marketing/ Management heeft gevolgd, maar nu juist een baan heeft in de branche van sport en media. Voor mij dus erg interessant om te achterhalen wat deze man dan precies doet. Dit is een interview met de woordvoerder van Vitesse: Wiebe Nelissen.

Stel jezelf even kort voor..
Ik ben Wiebe Nelissen, 25 jaar en ik heb SPECO gestudeerd. Van kinds af aan was ik al bezeten van sport, in het bijzonder voetbal, en wist ik dat ik iets met sport wilde gaan doen. Ik ben SPECO gaan studeren en dat is mij erg goed bevallen. Naast dat het een prettige opleiding is, is er ook voldoende ruimte voor eigen invulling om jezelf te ontplooien. Ik heb dat gedaan door actief te zijn bij de S.R.S. (Studievereniging van SPECO) en door interessante stages te lopen. Uiteindelijk ben ik ook nog een half jaar naar Amerika geweest om daar de sportwereld te verkennen, te studeren en rond te reizen. Toen ik terugkwam in Nederland ben ik aan de slag gegaan bij Vitesse, waar ik nu drie jaar werk.

Vitesse, een BVO die de laatste jaren flink is gegroeid. Kun jij iets over jouw functie vertellen?
In mijn 3e jaar SPECO heb ik hier stage gelopen. Daarna heb ik nog regelmatig wedstrijden van Vitesse bezocht en goede contacten gehouden. Toen ik terugkwam uit Amerika maakte een collega de overstap naar Feyenoord waardoor er een functie vrijkwam. Dat was een mooie kans voor mij, want dat was precies het moment dat ik op zoek ging naar een baan. Vervolgens heb ik het eerste 1,5 jaar als Media & PR medewerker gewerkt en ben ik nu woordvoerder bij Vitesse.

Hoe is het om bij een BVO te werken?
Elke dag wordt er met veel passie en beleving gewerkt om resultaat te behalen. Resultaat op het veld, maar ook resultaat daarbuiten. Alle collega’s zijn enorm begaan met de club. Het is bijzonder om die energie en passie binnen de organisatie te voelen. Uiteindelijk moeten de spelers op het veld het doen, maar wij werken met de hele organisatie kei hard om goede resultaten te boeken. Als wij in het weekend winnen, dan hangt de maandag daarop sowieso een enorm goede werksfeer op de vloer. Je kan je voorstellen dat je maandag toch wat anders op kantoor komt als je zondagmiddag met 1-0 hebt gewonnen dan dat je zonder punten het veld afstapt. Tegelijkertijd moet je als organisatie ook boven het resultaat kunnen staan, want je moet professioneel kunnen blijven functioneren ongeacht het wekelijks resultaat.

Daarnaast is het voetbalwereldje een relatief kleine wereld waarin veel mensen elkaar kennen. Je komt elkaar regelmatig tegen en leert elkaar steeds beter kennen. Zo kom je ook veel oud SPECO-studenten tegen. Laatst speelden wij tegen Roda JC, waar een oud klasgenootje van SPECO speelt. Dat soort ontmoetingen geeft ook energie.

Je maakt me nieuwsgierig als ik hoor met hoeveel plezier jij hier werkt. Hoe ziet jouw werkdag eruit?
Het mooie is dat het heel veelzijdig is. Ik begin elke ochtend met het lezen van de kranten en het monitoren van het Vitesse-, voetbal- en overig sportnieuws. Het is interessant om te zien welke onderwerpen leven in de sportwereld. Verder houd je ook de hele dag in de gaten wat er op social media gezegd en geschreven wordt over de club. Verder is het heel divers.

Soms bereid je een persconferentie voor, schrijf je een persbericht, bespreek je een interviewverzoek of ondersteun je bij een fotoshoot of filmopnames. Je hebt contact met woordvoerders van andere clubs en communicatiecollega’s van de KNVB en Eredivisie over allerlei zaken.

Ook hebben we de wedstrijdvoorbereiding. Vrijdagmiddag is het wekelijks persmoment. Dan worden de trainer en enkele spelers geïnterviewd ter voorbeschouwing op de aanstaande wedstrijd. Op de wedstrijddag ben je gastheer in het stadion, ontvang je journalisten en fotografen en zorg je dat alles op communicatie gebied vlekkeloos verloopt en iedereen goed kan werken. Als woordvoerder ben je de brug tussen de club en de media en ook de informatievoorziener naar buiten toe. Wij proberen de media zo goed mogelijk te faciliteren en te informeren, zodat zij zo goed mogelijk hun werk kunnen doen.

Er komen ook hele andere dingen bij kijken. Binnenkort komt er een man op leeftijd die al 75 jaar een seizoenkaart bij Vitesse heeft op bezoek bij de trainingsaccommodatie op Papendal. Wegens gezondheidsredenen kan hij dit seizoen jaar helaas geen seizoenkaart meer aanschaffen, maar hij wil dolgraag een keer rondkijken op de plek waar het allemaal gebeurd. Dus wij hebben contact gelegd met die familie en als verrassing komt hij hier op bezoek, laten we hem kennismaken met een aantal Vitessenaren en daarna gaat hij de training van de selectie bekijken.

Dat klinkt inderdaad erg leuk! Maar zijn er dan ook minder leuke kanten aan jouw baan?
Nou, allereerst is het hard werken. Dat vind ik totaal niet erg, maar als je kiest voor een functie in de sportwereld ben je veel meer dan 40 uur per week aan het werk. Naast je werkweek ben je ook alle wedstrijddagen op de club en heb je regelmatig activiteiten in de avonduren. De consequenties daarvan zijn dat je af en toe een feestje of andere leuke dingen mist, maar dat weet je van tevoren en zal je moeten accepteren.

Klopt! Bovendien blijft het mooi om zo een functie bij een organisatie als Vitesse te bekleden lijkt mij. Was het altijd al jouw droom om een functie als persvoorlichter te bekleden?
Ik wilde in ieder geval in de sportwereld terechtkomen en het liefst in de voetbalwereld. Daar heb ik dan ook heel bewust mijn stages op uitgezocht. In mijn vierde jaar heb ik bij Triple Double stage gelopen, omdat ik ook wilde weten hoe het bij één van de beste en grootste sportmarketingbureaus van Nederland zou zijn. Dat is een andere invalshoek dan mijn vakgebied nu, maar ook erg interessant en heel leerzaam! Daarnaast ben ik dankzij Triple Double ook andere sporten gaan bezoeken zoals een korfbalwedstrijd, basketbal en de start van de Tour de France in Rotterdam. Daardoor heb ik toen verschillende sporten kunnen analyseren en gekeken wat daar de kansen, uitdagingen en ontwikkelingen zijn. Dat heeft mij geholpen om nu mijn werk bij Vitesse door een breder perspectief te zien. Ook mijn tijd in Amerika heeft mij daarbij geholpen. Ik wilde vooral de sportbeleving daar meemaken en de Amerikaanse sporten beter leren kennen. Op organisatorisch gebied zijn er in Amerika overeenkomsten, maar ook heel veel verschillen. Dat betekent niet dat we alles 1 op 1 van Amerika moeten kopiëren, maar als je overal waar je komt iets oppikt, dan word je daar zelf, maar ook je organisatie beter van.

Je hebt bij twee grote bedrijven je stages afgewerkt gedurende je studie. Hoe heb jij jezelf tijdens je studietijd kunnen onderscheiden van andere studenten om deze plekken te bemachtigen?
Ten eerste heb ik hard gewerkt, vakken gevolgd en tentamens gehaald. Daarnaast ben ik ook actief geweest bij de S.R.S. in het Sponsor Team en later in het dagelijks bestuur. Dat vond ik heel erg leuk en nuttig, want aan de ene kant is het heel erg informatief. Je leert er namelijk met bepaalde vraagstukken en ook met sponsors omgaan. Aan de andere kant leer je nieuwe mensen kennen die uiteindelijk goede vrienden van je worden. Daar vier je de feestjes mee in café Brandpunt. Op die manier blijft serieus zijn en gezelligheid goed in evenwicht. Later heb ik ook de introductie voor nieuwe studenten georganiseerd. Op deze manier probeerde ik mij niet per se te onderscheiden van anderen, want ik vond het gewoon leuk om te doen, maar ik heb er uiteindelijk wel veel aan gehad.

Je hebt toch al heel wat bereikt tot nu toe. Ben jij daar ook trots op?
Ik ben absoluut blij met hoe het tot dusver gaat! Ik wilde altijd al in de voetbalwereld terechtkomen. Dat dat gelukt is, daar ben ik erg blij mee. En als ik niet hard had gewerkt en mezelf niet had verdiept in allerlei zaken, dan weet ik zeker dat dit mij nooit was gelukt. Het wil niet zeggen dat ik nu rustig aan doe, want ik blijf leergierig en wil nog altijd dingen zien en meemaken.

Jij bent nog jong en houdt van uitstapjes. Heb jij nog ambities?
Uiteraard, ik wil mezelf blijven ontwikkelen in de voetbalwereld, maar voor nu zit ik geweldig op mijn plek. Hier op Papendal zitten veel sporten en topsportorganisaties dicht bij elkaar. Ik vind het interessant om met collega’s die in een andere tak van sport actief zijn, te praten over het vak. Wat de toekomst gaat brengen is lastig te zeggen, maar de sportwereld blijft aantrekkelijk.

Zou jij internationaal willen werken?
Met Vitesse hebben we Europese wedstrijden tegen Southampton gespeeld. Dat was een bijzondere ervaring. Hopelijk gaan we nog veel meer Europese wedstrijden meemaken. Een collega van mij werkt ook voor de UEFA. Tijdens een UEFA Champions League-wedstrijd heb ik in de keuken mogen kijken bij een Europese topclub, wat erg inspirerend was. Misschien wil ik een extra taal oppakken, omdat je in de voetbalwereld met vele nationaliteiten te maken hebt. Ook vergroot dit je kansen in een later stadium.

Foto: Paul Meima | Vitesse

Foto: Paul Meima | Vitesse

Hoe zou jij jouw carrière tot nu toe beschrijven in een zin?
Topsporter buiten het veld in de lente van z’n carrière.

IMG_9025

Ted van Berkel is 20 jaar oud en geboren en getogen in het Brabantse Tilburg. Momenteel volgt hij de opleiding SPECO sport & marketing/management aan de Fontys Economische Hogeschool Tilburg. Met zijn opleiding hoopt hij later een succesvol sportmarketeer te worden. Voor Sport-Netwerk.nl zal hij zo nu en dan sportprofessionals interviewen. “Elke dag ben ik zowel actief als passief met sport bezig. Sport is mijn passie!”

Twitter: @tedvanberkel
www.tedvanberkel.com