Stap 3: Open of gericht solliciteren

Ongeveer 30% van alle vacatures in de sport worden online weergegeven. Dat betekend dat 70% intern of via via wordt ingevuld. Wij proberen een totaal overzicht aan te bieden van stageplekken en vacatures in de sport, maar helaas kunnen en morgen wij niet alle vacatures plaatsen. Ben je echt op zoek naar een baan, wacht dan niet af totdat de vacatures online verschijnen, maar ga proactief aan de slag.

Naast het reageren op vacatures kun je ook een open sollicitatie sturen. Open solliciteren betekent dat je ‘ongevraagd’ solliciteert. Op die manier proberen een baan te vinden lijkt misschien op zoeken naar een speld in een hooiberg. Toch is dat niet waar. Een open sollicitatie kan een sterk wapen zijn als je het goed aanpakt. Ongeveer 20% van de openstaande functies wordt zo ingevuld.

Waarom zou een werkgever een open sollicitatie serieus nemen? Hij heeft toch geen advertentie met vacatures geplaatst? Veel banenzoekers twijfelen aan het nut van open solliciteren. Dit zijn de redenen waarom open solliciteren zin heeft:

  1. Het bedrijf hoeft geen sollicitatierondes te organiseren. Dat betekent een besparing in advertentiekosten en het scheelt veel tijd. Men hoeft geen stapels brieven door te worstelen en ook geen afwijzingen te versturen.
  2. Je hebt geen concurrentie. Jij bent immers een van de weinigen die op dat moment een brief schrijft.
  3. Je laat blijken dat je gemotiveerd bent en initiatiefrijk bent, eigenschappen die werkgevers hogelijk waarderen.
  4. Je valt op. Voor werkgevers is stapels sollicitatiebrieven doornemen een saaie bezigheid. Veel brieven zijn ‘meer van hetzelfde’, en zelfs als er een goede brief tussen zit, bestaat het risico dat hij in de grijze massa van de andere brieven onopgemerkt voorbijgaat. Dat risico bestaat veel minder bij een open-sollicitatiebrief.

Hoe ga je te werk?

Er zijn ook nadelen aan open sollicitaties. Je brief kan terzijde worden geschoven omdat hij weinig prioriteit heeft, of hij kan op het bureau van de verkeerde persoon belanden. Daarom moet je behalve het schrijven van een brief nog een aantal andere dingen doen als je open solliciteert:

  1. Verdiep je in wat voor functie je zoekt, en bekijk welke namen deze functie heeft bij het desbetreffende bedrijf.
  2. Zoek uit bij welke bedrijven je zou willen werken en zorg dat je veel over ze te weten komt. Vorm je een goed beeld van die organisaties door bijvoorbeeld de website te bekijken.
  3. Bel het bedrijf waar je zou willen werken. Vraag of het bedrijf open sollicitaties op prijs stelt. Zo ja, omschrijf dan het soort werk dat je zou willen doen. Pas op met functienamen te noemen, want misschien heet de functie die jij zoekt bij dat bedrijf wel heel anders. Bovendien kan het antwoord gemakkelijker zijn: ‘O, daar hebben we momenteel geen vacatures voor.’ Vraag naar de naam van de persoon aan wie je je brief kunt sturen (vergeet niet voorletters, titels en afdelingsnaam te vragen). Sommige bedrijven zullen je vragen om een motivatiebrief. Dat is eigenlijk hetzelfde als een open-solliciatiebrief.
  4. Soms kun je, voordat je een brief schrijft, al een persoon van de afdeling waar jij zou willen werken telefonisch spreken. Vraag veel informatie en luister goed. Misschien worden er al functienamen genoemd die bij jou passen.
  5. Schrijf je brief en stuur hem aan de opgegeven persoon. Refereer aan het telefoongesprek dat je eerder hebt gehad. Als er functienamen zijn genoemd, schrijf je brief dan in de richting van die functies. Vermeld in je brief dat je over enkele dagen zult nabellen. Dat dwingt de ontvanger om je brief even goed te bekijken.
  6. Bel ongeveer een week nadat je je brief hebt verstuurd nog eens na om te vragen of je brief ontvangen is. Mocht hij onder op een stapel terecht zijn gekomen, dan breng je hem op die manier nogmaals onder de aandacht.

Onze labels