Sportmassage

Het overgrote deel van sportblessures zou niet mógen gebeuren. Een goede begeleiding en serieuze preventie voorkomen een hoop leed. Wil jij als zelfstandig sportmasseur aan de slag, dan moet je natuurlijk wel weten waar je mee bezig bent. De nodige kennis van het menselijk lichaam in het algemeen en het bewegingsapparaat in het bijzonder, doe je op met de cursus Sportmassage van de LOI.

Tijdens de cursus volg je 10 praktijkdagen. Deze worden verzorgd door fysiotherapeuten en sportmasseurs met ruime ervaring in het begeleiden van sporters. Op deze dagen ga je o.a. oefenen met sportmassage, specifieke technieken en skills en voorlichting geven. Kortom, je gaat echt zelf aan de slag. Thuis én in de praktijk. Na afloop van deze cursus heb jij alles in huis om zelfstandig of bij een sportvereniging aan de slag te gaan als sportmasseur.

Daarom kies je voor deze opleiding

  • Inclusief 10 praktijkdagen (waarvan 2 dagen examentraining)
  • Inclusief online hoorcolleges
  • Haal een officieel NGS-diploma
  • Gerichte begeleiding bij het maken van een portfolio voor het NGS-examen

Voor wie is de cursus Sportmassage bestemd

De cursus Sportmassage is geschikt voor iedereen die sporters wil begeleiden. Je leert sportblessures helpen voorkomen en verzorgen na medische behandeling. Het is een cursus op MBO 4-niveau, die echt wat van je vraagt. Maar dat mag ook wel, want na afloop moeten enthousiaste sportbeoefenaars kunnen vertrouwen op jouw deskundigheid.

Je einddoel

De cursus Sportmassage volg je om meer over het onderwerp te weten te komen, of om er daadwerkelijk je beroep van te maken. Want slaag je voor het examen, dan heb je een waardevol diploma op zak, waarmee je in de praktijk meteen aan de slag kunt. Bovendien kun je dan bij het Nederlands Genootschap voor Sportmassage (NGS) je officieel erkende licentie aanvragen.

Inhoud van de cursus Sportmassage

Sportmassage is een praktische studie, waar echter wel de nodige theoretische kennis bij komt kijken. Een sportmasseur kan zijn vak pas uitoefenen wanneer hij alle achtergronden kent. Allereerst leer je tot in detail hoe het bewegingsapparaat in elkaar zit en welke processen er allemaal plaatsvinden binnen het lichaam. Die kennis vormt de basis voor de rest van de opleiding, waarin je stap voor stap vertrouwd wordt gemaakt met de theorie en praktijk van sportmassage. De praktijk komt ruimschoots aan bod in de lesdelen zelf, en daarnaast kun je je verworven vaardigheden onder deskundige leiding oefenen tijdens de 10 praktijkdagen. In 12 maanden doe je alle kennis op die nodig is om effectief en verantwoord sportmassage uit te voeren.

Om je een indruk te geven van de inhoud van de lessen, volgen hierna de belangrijkste onderwerpen:

Doelgericht lesmateriaal

Je ontvangt speciaal ontwikkeld, losbladig lesmateriaal. Bovendien krijg je opbergmappen om je lesmateriaal overzichtelijk in op te bergen. De leerstof is volledig. Je hebt dus meteen alles in huis om van je studie een succes te maken. Wel dien je zelf het Oranje Kruisboekje à € 30,- (2014) aan te schaffen.

Gratis extra studiematerialen

Bij je lesmateriaal ontvang je een klapper met practicumhandleiding. Bovendien biedt LOI Campus, de online leeromgeving, diverse online hoorcolleges waarin stap voor stap haarfijn uitleg wordt gegeven over de verschillende massagetechnieken en het functieonderzoek. De mogelijkheid om zo thuis te oefenen, maakt de LOI-opleiding Sportmassage absoluut uniek!

Examentraining

Ter voorbereiding op het examen, ontvang je twee schriftelijke examentrainingslessen.

Praktijkdagen

De sportmassagetechnieken echt in de vingers krijgen, dat kan natuurlijk niet zonder oefenen. Daarom worden bij deze cursus maar liefst 10 praktijkdagen georganiseerd. Gratis!

De praktijkdagen worden tussen september en mei in Leiderdorp en/of Utrecht gehouden. Er wordt tijdens deze dagen onder meer aandacht besteed aan de specifieke technieken en praktische vaardigheden.

Examen, assessment en portfolio

De cursus is opgezet als voorbereiding op het landelijk examen van het Nederlands Genootschap voor Sportmassage. Je legt allereerst een digitaal theorie-examen af bij het CITO. Dit bestaat uit vier onderdelen: Anatomie, Fysiologie, Massagetheorie en Kwaliteitszorg. Slaag je hiervoor, dan ga je het assessment afleggen. Hier wordt een casus voorgelegd. Daarnaast die je een compleet portfolio te overleggen. Meer informatie hierover ontvang je tijdens de opleiding.

Om in het bezit te komen van het officiële NGS-diploma Sportmassage moet je een geldig reanimatiediploma kunnen overleggen. Het reanimatiebewijs moet je zelf halen via een regionale reanimatiecursus. In elke regio worden deze cursussen regelmatig gegeven. Kijk voor meer informatie op www.ehbo.nl.

Je kunt dan bij het NGS je licentie aanvragen. Je doet eerst het schriftelijk examen en daarna het praktisch examen. Dat laatste moet je doen binnen 15 maanden na het halen van het schriftelijk examen. Over het examen en je aanmelding informeren we je tijdens je opleiding.

Examengeld

Het examengeld bedraagt € 225,– (2014).

Erkend diploma

Heb je het examen en assessment met succes afgelegd, dan heb je een erkend diploma Sportmassage van het NGS op zak. Een bewijs van kwaliteit en een diploma met een hoge waarde op de arbeidsmarkt!

Kijk voor meer informatie over examinering, aanmelding en data op de site van het NGS.

Vooropleiding

Voor deze opleiding is geen specifieke vooropleiding vereist.

Schrijf je direct in voor de cursus Sportmassage

Inschrijven is heel eenvoudig. Vul gewoon het inschrijfformulier in. Als je je nu inschrijft, kun je binnenkort al aan de slag. Doe het dus vandaag nog!

14 dagen vrijblijvend op proef

Na inschrijving bij de LOI ontvang je binnen enkele dagen het eerste lespakket thuis. Het materiaal kan dan op het gemak worden ingezien. Voldoet het niet aan de verwachtingen, dan mag het pakket, zonder verplichtingen, binnen 14 kalenderdagen aan ons worden geretourneerd.