Sportvoeding

Voeding speelt een belangrijke rol bij sportprestaties. Hoe beter de voeding, des te groter de kans op betere prestaties. De juiste voeding kan zelfs het verschil maken tussen winst en verlies. Het is dan ook niet zo gek dat de vraag naar deskundig sportvoedingsadvies enorm is! In deze cursus leer jij zo’n deskundig advies geven. Je kent straks de specifieke behoeften van duursporters, krachtsporters en teamsporters en kunt deze vertalen naar een advies op maat, volledig afgestemd op de persoon en de soort sport. Zo kun je bijvoorbeeld zelfstandig aan de slag als adviseur. Je doet niet alleen kennis op over voeding, maar ook over het geven van voorlichting en advies, en over het voeren van je eigen praktijk. De LOI is de enige in Nederland die zo’n complete opleiding Sportvoeding aanbiedt.

Sportvoeding is geaccrediteerd door de BGN als specialisatie van Gewichtsconsulent

De LOI heeft de kwaliteit van haar opleidingen hoog in het vaandel staan. Ook nu is LOI de eerste opleider waarbij Sportvoeding als specialisatie van Gewichtsconsulent is getoetst én erkend door de BGN (Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland). Hét bewijs dat jouw opleiding voldoet aan alle kwaliteitseisen en perfect aansluit op de praktijk! Meer over de BGN en haar doelstellingen vind je op de site www.gewichtsconsulenten.nl

Je kunt lid worden van de BGN als je minimaal het diploma Gewichtsconsulent in je bezit hebt.

Liever klassikaal studeren?

Deze opleiding is ook als klassikale opleiding te volgen. Je volgt dan iedere 2-3 weken een interactieve bijeenkomst en studeert in de tussenliggende weken thuis met begeleiding via internet. Lees alles over deze opleiding in de klassikale variant.

Daarom kies je voor deze opleiding

 • Zeer complete opleiding
 • Inclusief online hoorcolleges
 • Op basis van wetenschappelijke inzichten
 • Gericht op zowel de individuele sporter als teamsporter
 • Volgens de nieuwste voedingsinzichten
 • Biedt mogelijkheden om zelfstandig aan de slag te gaan als sportvoedingsadviseur.
 • Ondersteund met mooie filmpjes met praktijkvoorbeelden

Voor wie is de opleiding Sportvoeding bestemd

De opleiding Sportvoeding is bestemd voor iedereen die een deskundig sportvoedingsadvies wil kunnen geven en biedt de mogelijkheid om zelfstandig aan de slag te gaan als sportvoedingsadviseur. Je kunt deze opleiding ook volgen als specialisatie van de opleiding Gewichtsconsulent. En de opleiding is zeer geschikt voor sporters, trainers, coaches, masseurs en fysiotherapeuten. Maar ook als je geen sportachtergrond hebt, is dit de opleiding voor jou!

Verkort programma

Heb je de opleiding Gewichtsconsulent van de LOI reeds afgerond? Schrijf je dan in voor het verkorte programma.

Je einddoel

Na het afronden van deze opleiding ben je in staat om een deskundig sportvoedingsadvies te geven.

 • Je kunt een advies geven dat volledig afgestemd is op de persoon, de soort sport en bijzondere situaties.
 • Je weet precies welke voedingsstoffen nodig zijn bij duur-, kracht- en teamsport. Je bent op de hoogte van de voedingsstoffen in voedingsmiddelen.
 • Je weet welke supplementen er op de markt zijn.
 • Je kunt succesvol een eigen praktijk opzetten.

Inhoud van de opleiding Sportvoeding

Je volgt een zeer volledige opleiding, die is gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten op voedingsgebied. Je doet niet alleen theoretische kennis op, maar leert deze meteen vertalen naar concrete en praktische voedingsadviezen. Naast kennis over sport en voeding, doe je kennis op over het geven van advies en het voeren van je eigen praktijk.

Hieronder vind je een overzicht van de onderwerpen die aan bod komen. Klik op een onderwerp voor meer informatie.

Inclusief online hoorcolleges

In de online leeromgeving vind je verschillende interessante online hoorcolleges. Hierin worden lastige onderwerpen verder verduidelijkt. Je kunt ze zo vaak bekijken als je wilt. Onderwerpen in de hoorcolleges zijn: werken aan een goede hulpverlenerrelatie, navragen van de hulpvraag van de cliënt, reparatiereflex en een voorbeeld van een goede gespreksmethodiek.

Doelgericht lesmateriaal

Je ontvangt speciaal ontwikkeld, losbladig lesmateriaal. Alle leerstof is hierin opgenomen. Je hoeft dus zelf geen boeken meer aan te schaffen. Bovendien ontvang je een handige map om de leerstof in op te bergen.

Online leeromgeving

LOI Campus, de online leeromgeving, biedt tal van innovatieve studietools, zoals een overzichtelijk leerpad en een unieke kennistrainer, waarmee je je op zeer efficiënte en effectieve wijze voorbereidt op examens. Ook de docent is via LOI Campus altijd bereikbaar voor vragen.

Examen

Je sluit de opleiding af met twee LOI-examens (Sportvoeding en Begeleiden, motiveren en voorlichten) en een afsluitende opdracht voor praktijkvoering. Slaag je voor de examens en haal je een voldoende voor de afsluitende opdracht, dan ontvang je een LOI-diploma.

Examengeld

Er zijn twee mogelijkheden om het examengeld te voldoen: per examen of een vast bedrag per maand. Kies je voor de laatste optie, dan profiteer je van een flinke korting.

Per examen:

Wanneer je kiest voor betaling per examen, bedraagt het totale examengeld voor de volledige opleiding ongeveer € 220,- (2014). Wanneer je inschrijft voor de verkorte opleiding bedraagt het totale examengeld € 110,- (2014).

Een vast bedrag per maand:

Wanneer je kiest voor deze optie, betaal je iedere maand een vast bedrag. Vervolgens mag je ieder examen één keer kosteloos afleggen. Je profiteert in dat geval van een korting van ongeveer 25% en betaalt € 14,- (2014) per maand bij de volledige opleiding en € 10,50 (2014) per maand bij de verkorte opleiding.

Flexibel examen afleggen

Bij deze opleiding is het examen flexibel. Dit betekent dat je iedere werkdag examen kunt doen op 16 verschillende locaties in Nederland. Geen examenstress of lang wachten op een examendatum, maar meteen examen afleggen als jij er klaar voor bent. Je legt het examen digitaal af, waardoor de uitslag snel bekend is.

Vooropleiding

Om deze cursus te kunnen volgen, heb je geen speciale vooropleiding nodig.