Master in Coaching

Diploma: Master in Coaching van het Johan Cruyff Institute

 • Duur: 10 maanden. 280 uur
 • Start: September 2016
 • Eind: Juni 2017
 • Rooster: Per maand dient rekening gehouden te worden met twee (aaneensluitende) dagen van 7 uur: 23 dagen van 7 uur (161 contacturen in totaal). Deze dagen zijn meestal op donderdag en vrijdag van 9.30 uur tot 16.30 uur, aangevuld met ongeveer 100 uur afstandleren en 20 uur begeleiding van de persoonlijke coach
 • Locatie: De meeste sessies in Amsterdam vinden plaats op het Johan Cruyff Institute, Laan der Hesperiden 118, 1076 DX Amsterdam.
 • Modaliteit: On Campus in Amsterdam
 • Taal: Nederlands. Ook beschikbaar in het Engels
 • Betalingsmogelijkheden: Betaling in termijnen mogelijk
 • Speciale voorwaarden: Korting voor alumni en leden van gerelateerde instellingen
 • Aanmelden: Inschrijving open tot de start van het programma. Beperkt aantal plaatsen beschikbaar

COACHEN VOLGENS DE VISIE VAN JOHAN CRUIJFFDe 10-maanden durende Master in Coaching in Amsterdam is gebaseerd op de visie van Johan Cruijff, waarin coaching meer is dan het gebruik van tactische en technische kennis. Het gaat om de coach zelf, de spelers en staf, het team als geheel en de omgeving. Wij geloven dat je anderen pas goed kunt coachen als je weet hoe je jezelf het beste kan coachen.

In het programma gaan we uit van de persoonlijke achtergrond van elke deelnemer en de ontwikkeling van inzicht in jezelf als coach of manager in sport of business. Uitgangspunt van coachen is dat je vervolgens dit inzicht inzet bij de begeleiding van anderen. Een persoonlijke coach zal je gedurende dit proces ondersteunen om je te helpen bij de realisatie van je persoonlijke doelstellingen.

Deze opleiding coaching is ontworpen voor coaches en managers uit de sport, maar heeft ook leidinggevenden, teamleiders, werkbegeleiders of hrm-consultants uit de business sector veel te bieden, aangezien het zeer verrijkend kan zijn om ervaringen van (top)sportcoaches te gebruiken in business sectoren, en vice versa. Studenten uit het verleden waren bijvoorbeeld werkzaam bij de politie, een verzekeraar, een energiemaatschappij en een groot congrescentrum.

Ga naar ‘Informatie aanvragen’ (in het menu aan de linkerkant) en ontvang de uitgebreide brochure over de Master in Coaching en onze unieke, Cruyffiaanse aanpak.

 

Doelstellingen

De nadruk van het coachingprogramma ligt op zelfkennis en zelfontwikkeling. Studenten krijgen inzicht in hun sterktes en hun verbeterpunten als coach en die van de sporters / werknemers, om hen en zichzelf beter te kennen en vervolgens het team als geheel beter te laten presteren.

Na het afronden van de opleiding coaching hebben de studenten hun eigen persoonlijke coachingstijl (door)ontwikkeld en zijn ze in staat om deze stijl in de praktijk toe te passen. De studenten weten wat er nodig is voor zowel individueel – als teamsucces en hoe je met dit succes kan omgaan.

LEERRESULTATENNa het coachingprogramma heb je de volgende kennis en vaardigheden verworven:

 • Inzicht in de uitgangspunten van leiderschap, coaching en teamdynamica; Vermogen om effectief om te gaan met teams; Building successful teams.
 • Inzicht in de eigen coachingstijl; Continue reflectie op gedrag en handelen.
 • Vermogen om professionele coachingsessies (met individuen en met het team) succesvol uit te voeren; Performance coaching: anderen helpen hun volledige potentieel te bereiken op elk moment in hun leven.
 • Vermogen om te coachen in elke situatie: winnen, verliezen en onder druk.
 • Vermogen om effectief om te gaan met de omgeving, inclusief de media; Professionele communicatievaardigheden.

Voor wie

De studentengroep bestaat gemiddeld uit 50% coaches sport, 25% managers sport en 25% coaches / managers van elders. De Master in Coaching is geschikt voor jou als je:

 • Sportcoach bent die zijn/haar coachingsvaardigheden verder wil ontwikkelen om sporters te begeleiden, zodat zij optimaal presteren in de sport en hun leven.
 • Coachervaring hebt opgebouwd en je een professionele loopbaan wilt (door)ontwikkelen in de sportsector.
 • Manager bent die zijn/haar coachingsvaardigheden verder wil ontwikkelen vanuit een sport-perspectief.
 • Manager bent die een carrière ambieert in sport-coaching.

BEROEPSMOGELIJKHEDENAfgestudeerden zijn zich bewust van hun professioneel handelen en hoe ze hun coachingvaardigheden effectief kunnen toepassen in hun werk.

Ze weten hoe ze als coach kunnen presteren, hoe ze professioneel succes kunnen behouden en hun persoonlijke coachingstijl en loopbaan verder kunnen doorontwikkelen.

TOELATINGSEISENOm toegelaten te worden tot de Master in Coaching dien je minimaal drie jaar werkzaam te zijn als professioneel (sport)coach of manager. Ervaring als topsporter is geen vereiste voor dit programma maar kan, afhankelijk van niveau en inzet, gelden als werkervaring.

TOELATINGSPROCEDUREDe toelatingsprocedure is als volgt:

 • Vul het voor-inschrijvingsformulier in als je dit programma wilt volgen.
 • We nemen contact op om een gesprek te plannen met de programmamanager. Dit gesprek is vast onderdeel van de toelatingsprocedure, om te toetsen of je persoonlijke en professionele achtergrond en je motivatie en verwachtingen in lijn zijn met de doelstellingen van het programma.
 • Na het gesprek beoordeelt de toelatingscommissie (Admissions Committee) over je toelating.
 • We sturen je het Student Contract toe om je student-status aan het Johan Cruyff Institute Amsterdam te formaliseren.
 • Toegelaten deelnemers worden per e-mail op de hoogte gebracht, waarbij we tevens informatie verstrekken over de vervolgstappen in het inschrijvingsproces.

Programma

De unieke achtergrond van elke student vormt het uitgangspunt van studie. Deze opleiding coaching begint met een persoonlijke presentatie. Aan de hand daarvan bepaalt elke student de persoonlijke doelstellingen en een strategie om deze te bereiken. Tijdens het programma trainen de studenten hun coachingsvaardigheden en werken ze aan de ontwikkeling van de eigen coachstijl. De coach-docenten, mede-studentcoaches en een persoonlijke coach ondersteunen de ontwikkeling van elke student.

PERSOONLIJKE COACHNaast het volgen van onderwijs krijgen de studenten één van onze persoonlijke coaches toegewezen. Gedurende het jaar zal de persoonlijke coach de student begeleiden bij de realisatie van persoonlijke doelen, zodat zij uiteindelijk een betere coach, manager en persoon worden. Het Johan Cruyff Institute heeft een groep persoonlijke coaches met verschillende achtergronden tot haar beschikking, die stuk voor stuk veel ervaring hebben in het ondersteunen van mensen in werk- en/of privésituaties.