Sport, Management en Ondernemen

Sportief, ondernemend, creatief, gedreven én ambitieus, dat zijn de studenten van de opleiding Sport, Management en Ondernemen (SM&O). Je doet actief aan sport, behaalt een trainer/coach licentie én krijgt een gedegen opleiding in management en ondernemen.

In de sportwereld is op dit moment een groeiende vraag naar professionals: deskundige ondernemers en managers die niet alleen verstand hebben van sport, maar ook van marketing, financiën, beleid, management en organisatie. De opleiding SM&O speelt hier op in met een inspirerend en uitdagend studieprogramma. Je leert hoe je sportevenementen organiseert en de publiciteit daaromheen regelt, maar ook hoe je beleidsnotities en ondernemingsplannen maakt. Je voert marktonderzoek uit, leert begrotingen opstellen en sponsorstrategieën ontwerpen.

Kernelementen opleiding

Sport – Sporten is méér dan een prettige en gezonde bezigheid. Sport draait ook om grenzen stellen, verkennen en verleggen, zelfcontrole, zelfbeheersing, doorzettingsvermogen, samenwerking, fair play, respect en tolerantie. Niet alleen belangrijk en waardevol voor het individu, maar ook belangrijk voor de maatschappij.

Management – Leidinggevenden hebben hart voor hun werk en blijven geloven in wat ze doen. Managers vinden het leuk om dingen voor elkaar te krijgen en ze durven verantwoordelijkheid te dragen. Het motiveren van je medewerkers is misschien wel je belangrijkste taak als leidinggevende. Je kunt instructie geven, overtuigen, coachen, delegeren en overleggen.

Ondernemen – Ondernemen is kansen zien en risico’s durven nemen. Ondernemers hebben commerciële aanleg, kunnen goed organiseren en willen hard werken. Eigenschappen: doorzettingsvermogen, lef,  inventiviteit, discipline, zelfvertrouwen, assertiviteit en creativiteit.

SM&O past bij jou als je:

 • passie hebt voor sport;
 • organiseren leuk vindt;
 • interesse hebt in financiën;
 • ondernemend bent en altijd kansen ziet;
 • creatief en communicatief vaardig bent;
 • je een zakelijke instelling wilt ontwikkelen.

Waarom bij de HvA?

 • We hebben een uitgebreid stagenetwerk bij toonaangevende sportorganisaties.
 •  Je wordt door ons uitgedaagd om tijdens je studie al vorm te geven aan je eigen loopbaan. SM&O studenten werken daardoor voortdurend aan hun persoonlijke ontwikkeling.
 • Alle opdrachten waar je voor staat voer je écht uit.
 • Alle docenten komen rechtstreeks uit de sportwereld. Velen hebben, naast hun werkzaamheden bij de HvA, ook nog een baan in de sport of zijn ondernemer.
 • Er worden vaak gastdocenten uit binnen- en buitenland uitgenodigd.
 • Je sport gedurende de hele opleiding ook zelf actief.
 • Amsterdam onderscheidt zich van andere steden door een combinatie van creativiteit, innovatie en handelsgeest.  Bovendien is de stad Amsterdam naamgever van een eventuele kandidatuur van Nederland voor de Olympische Spelen in 2028. Als dat geen inspirerende omgeving is…

Toelatingstoets

Voor SM&O moet je een toelatingstoets afleggen en medisch gekeurd worden door een onafhankelijk sportarts. Om aan de toets te kunnen deelnemen moet je je vóór 1 maart bij de opleiding inschrijven. Kijk voor meer informatie over de toelatingsprocedure onder Toelatingseisen.

Studievoorlichting

Wil je meer informatie over SM&O? Bel tussen 9.30 en 16.00 uur (ma-vr) met onze afdeling Studievoorlichting, tel. 020 – 599 54 22. Mailen kan ook: studievoorlichting@hva.nl.