Academie voor Lichamelijke Opvoeding

Je bent fit, enthousiast en graag actief. Maar je belangrijkste doel is kinderen leren bewegen en sporten. Op de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) krijg je een uitgekiend bewegingsprogramma plus training in onderwijskundige, organisatorische en leidinggevende vaardigheden.

Op de ALO word je opgeleid tot eerstegraadsdocent lichamelijke opvoeding. Na je opleiding kun je in principe lesgeven binnen alle typen onderwijs: van basisonderwijs en voortgezet onderwijs tot mbo en hbo. Je stimuleert dan leerlingen en begeleidt hen bij hun ontwikkeling en interesse in sport en bewegen. Daarnaast is er vaak ook de mogelijkheid om in het speciaal onderwijs (kinderen met leer- en opvoedingsproblemen), in de medische fitness (revalideren, het begeleiden van mensen na een ongeluk bijvoorbeeld) of als trainer/coach te gaan werken.

De ALO past bij jou als je:

 • van sport en bewegen houdt;
 • kinderen en jongeren wilt laten zien hoe leuk en zinvol het is om sportief bezig te zijn;
 • kinderen en jongeren verder wilt helpen in hun ontwikkeling;
 • hart hebt voor mensen bij wie het tegenzit (overgewicht, motorische achterstand, adhd of autisme);
 • doorzettingsvermogen hebt;
 • toegewijd bent.

Waarom bij de HvA?

 • De ALO bestaat al meer dan 85 jaar en is daarmee de oudste opleiding op dit gebied. Je profiteert dus van vele jaren ervaring, kennis en contacten.
 • De opleiding heeft daarom ook een uitgebreid stagenetwerk bij toonaangevende organisaties.
 • De ALO is enorm betrokken bij de maatschappij, zowel op scholen – bij problematiek op motorisch gebied bijvoorbeeld – als bij topsport (onder andere samenwerking met Ajax en Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO).
 • De sfeer is dynamisch en informeel. Er wordt hard gewerkt en veel plezier gemaakt.
 • De ALO heeft (wereld)beroemde oud-studenten: voetbaltrainers Rinus Michels en Louis van Gaal, basketbaltrainer Ton Boot, cabaretiers Peter Heerschop en Viggo Waas, sportcommentator Herbert Dijkstra, schaatscoaches Gerard Kemkers en Henk Gemser, atletiekcoaches Charles van Commonee en Gerard van Lent.

Toelatingstoets

Voor de ALO moet je een aanvullende toelatingstoets afleggen en medisch gekeurd worden door een onafhankelijk sportarts. Deze medische keuring wordt door de opleiding gecoördineerd en vindt plaats op de locatie van de ALO. Om aan de toets te kunnen deelnemen moet je je vóór 1 maart 2014 bij de opleiding inschrijven. Kijk hier voor meer informatie over de toelatingstoets.

Studievoorlichting

Wil je meer informatie over de ALO? Bel tussen 9.30 en 16.00 uur (ma-vr) met de afdeling Studievoorlichting, tel. 020 – 599 54 22.  Mailen kan ook: studievoorlichting@hva.nl.

Voor opleidingsspecifieke vragen kun je contact opnemen met Nicole van Geffen, tel. 020 – 595 34 41 of via e-mail: alo@hva.nl.

Officiële opleidingsnaam

Deze opleiding is bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) bekend onder de naam Leraar Lichamelijke Opvoeding.