Solliciteer

HAN SENECA Sports Economics & Strategic Sports Management (SESS) van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen start op 27 maart 2015 met een nieuwe en unieke cursus over de economische waarde van sport. De achtdelige opleiding is specifiek bedoeld voor professionals die veel te maken hebben met de financiering van de Nederlandse sport.

De cursus helpt professionals die te maken hebben met nieuwe financieringsvraagstukken

De Nederlandse sport ontwikkelt zich van een sector met veel vrijwilligers naar een professionele sportindustrie met een grote maatschappelijke belangstelling en toenemende geldstromen. Tegelijkertijd is er met de komst van het internet en de financiële crisis veel veranderd aan deze geldstromen. Door deze ontwikkelingen krijgen veel organisaties in en rondom de sport te maken met nieuwe financieringsvraagstukken.

Sporteconomische kennis wordt vertaald naar praktijkscenario’s

Om professionals hierbij te helpen doen onderzoekers van HAN SENECA veel onderzoek naar de economische waarde van sport. Deze kennis is nu vertaald naar een cursus die bestaat uit drie thema’s. Het eerste thema is de economie van de breedtesport. Daarbij wordt gekeken naar de betaalbaarheid van de sportinfrastructuur en hoe je maatschappelijk rendement kunt vergroten. Het tweede thema bestaat uit de economie van sportevenementen. Er wordt gekeken naar de economische en sociale betekenis ervan maar ook naar de het meten en vergroten van deze betekenis. Het laatste thema gaat over de betekenis van sport aan de Nederlandse economie.

Steeds vaker geluiden dat de sport behoefte heeft aan meer financiële onderbouwing

Jelle Schoemaker, opleidingscoördinator van de cursus denk dat er grote behoefte is bij sportprofessionals om meer te weten te komen over de economische betekenis van de sport. “Als kenniscentrum op het gebied van sporteconomie, kregen wij steeds vaker vragen uit het sportveld of het mogelijk was om delen van onze reguliere HBO opleiding te volgen over de financiering van de sport en de economische betekenis ervan. Dat heeft ons doen besluiten om een achtdelige cursus te ontwerpen waarin we al onze kennis kunnen delen met het werkveld.”

Meer weten?

De opleiding gaat op 27 maart van start en zal bestaan uit acht vrijdagmiddagen op het nationale sportcentrum Papendal. Het eerste jaar is er maximaal plaats voor 12 cursisten. Meer informatie over de cursusdata en de kosten kunt u vinden op deze website.

HAN SENECA

HAN SENECA is het expertisecentrum voor sport, arbeid en gezondheid en is als onderdeel van HAN Sport en Bewegen verbonden aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Onderzoeksresultaten kunt u ook bekijken via HAN.nl/SENECA of stuur een mail naar SENECA@HAN.nl.