Solliciteer

HAN SENECA en Football Tomorrow starten met een nieuwe en unieke cursus over de opwindende en veelzijdige wereld van het professionele voetbal. De zesdelige opleiding is specifiek bedoeld voor sportprofessionals die geïnteresseerd zijn in inzichten en ervaringen uit de voetbalwereld. Die kunnen zowel in de voetbal- en sportsector, maar ook in andere branches worden toegepast.

Voormalig NEC-directeur en huidig directeur van de Eredivisie Jacco Swart, marketing- en sponsoring expert Marcel Beerthuizen (bigplans) en HAN SENECA hebben de handen ineen geslagen en zullen samen met aansprekende gastdocenten uit de voetbalwereld in zes dagdelen alle facetten die de voetbalindustrie zo boeiend en leerzaam maken aan de orde brengen.

Theorie en praktijk hand in hand

Swart: ‘De opleiding is bedoeld voor afgestudeerden die zich willen oriënteren op een baan in het voetbal, maar bijvoorbeeld ook voor beleidsmedewerkers van gemeenten of provincies die zich willen verdiepen in die ingewikkelde wereld van het voetbal.’ Naast algemene lessen en inzichten uit de voetbalindustrie zal in elk van de zes dagdelen een relevant en actueel thema centraal staan, van voetbal en economie, tot voetbal en media en voetbal en de maatschappelijke aspecten van sport. De cursussen worden telkens gegeven in samenwerking met vakdocenten van de HAN en praktijkdeskundigen uit de voetbalwereld. ‘Zo gaan theorie en praktijk hand in hand gaan en komt een breed arsenaal aan management- en marketing onderwerpen aan bod’, besluit Swart, die sinds 2013 directeur is van de Eredivisie CV.

Achtergrond cursus

Het Nederlandse Betaalde Voetbal is een industrie die qua omvang niet tot de grootste sectoren van Nederland behoort, maar wel qua impact. Voetbal is dagelijks in het nieuws en de ontwikkelingen worden door een grote schare voetballiefhebbers gevolgd. Maar liefst 9,2 miljoen mensen zijn (zeer) betrokken bij de Eredivisie en zijn clubs. De maatschappelijke en economische waarde van voetbal in Nederland is berekend op een bedrag van € 4,4 miljard (Ecorys 2009).

Het Betaalde Voetbal heeft niet alleen veel fans maar ook veel stakeholders en is op het gebied van management, marketing, media en maatschappelijke relevantie een bijzonder interessante sector. De cursus De Voetbalindustrie zoomt in op de vele facetten van het professionele voetbal en biedt de cursisten inzichten en ervaringen die in de voetbal- en sportsector, maar ook in andere branches kan worden toegepast.

Waarover gaat de cursus en met welk resultaat?

De cursus De Voetbalindustrie zoomt in op de vele facetten van het professionele voetbal en biedt de cursisten inzichten en ervaringen die in de voetbal- en sportsector, maar ook in andere branches kunnen worden toegepast.

De cursus wordt gegeven in 6 dagdelen van 4,5 uur (van 12.30 tot 17.00 uur) en vindt plaats op centrale locaties in Nederland. De laatste cursusdag wordt gehouden op de locatie van een aansprekend voetbalevenement. Dat is op zondag 1 mei de KNVB Bekerfinale in het Feyenoord Stadion in Rotterdam. De cursisten die het curriculum volledig hebben gevolgd ontvangen een certificaat van HAN SENECA.

Voor wie

De cursus is vooral geschikt voor:

 • Sportprofessionals
 • Beleidsmedewerkers sport
 • Medewerkers BVO’s
 • Sportbestuurders

Programma

Iedere cursusdag bestaat uit een interactieve combinatie van praktijk cases en theoretische onderbouwing. Praktijk door middel van inspirerende gastdocenten uit de voetbalwereld (onderstaande namen onder voorbehoud). En theorie door vakdocenten van de HAN en cursusleiders Jacco Swart en Marcel Beerthuizen. U kunt het volgende programma verwachten in 2015:

 • Vrijdag 6 maart: 
  Het betaalde voetbal in perspectief! Gastdocent Mo Allach, Technisch directeur van Vitesse Arnhem.
 • Vrijdag 20 maart: 
  Economische impact en uitdagingen. Gastdocent Tom Gorissen, Manager Association Services van UEFA.
 • Vrijdag 27 maart: 
  Marketing en commercie. Gastdocent Peter Rovers, directeur Marketing, Media en Development van PSV.
 • Vrijdag 17 april: 
  De invloed van media. Gastdocent Kees Jansma, anchorman van Fox Sports Eredivisie.
 • Vrijdag 24 april:
  De maatschappelijke kracht van voetbal. Gastdocent Edu Jansing, directeur van de Stichting Meer Dan Voetbal.
 • Zondag 3 mei: 
  De organisatie en stakeholders. Gastdocent Harry Been, voormalig secretaris generaal KNVB en UEFA representative.

De Voetbalindustrie is een compacte cursus die in hoog tempo veel inzicht geeft in de professionele voetbalwereld. Meld u nu aan voor deze cursus!