Solliciteer

De KNVB heeft Minke Booij (37) aangesteld als manager vrouwenvoetbal. Booij komt over van De Lotto en start 1 maart bij de voetbalbond. Ze gaat zich toeleggen op de ontwikkeling van het meisjes- en vrouwenvoetbal in zowel de breedte- als topsport. Ook het WK 2015 in Canada en de organisatie van EK 2017 in Nederland vallen binnen haar aandachtsgebied.

Technisch manager Jelle Goes van de KNVB: “De KNVB heeft zowel in de breedte als in de top grote ambities met vrouwenvoetbal. Booij wordt een belangrijke schakel in het realiseren van die ambities. Als Olympisch- en wereldkampioen weet zij als geen ander wat het vraagt om op het hoogste niveau te komen en te blijven en welke randvoorwaarden nodig zijn om internationaal een rol van betekenis te spelen. Tegelijkertijd is zij opgegroeid in de hockeywereld waar er in de breedte al veel langer een goede basis is voor meisjes en vrouwen. Dat is precies de combinatie die wij zochten.”

Booij over haar overstap naar de voetbalwereld: “De afgelopen jaren is de populariteit van vrouwenvoetbal enorm toegenomen. Met de continu groeiende groep voetballende meisjes en vrouwen, WK 2015 en EK 2017 breken er mooie tijden aan. Ik vind het een enorme uitdaging om de ervaringen die ik heb opgedaan in het hockey nu in te zetten voor de grootste sport van Nederland.”

CARRIÈRE
Booij maakte naam als international van het Nederlandse vrouwenhockeyteam en als speelster van HC Den Bosch. Ze kwam 227 keer uit voor Oranje en was in 2008 aanvoerster van het elftal dat tijdens de Olympische Spelen in Peking de gouden medaille veroverde. Bij HC Den Bosch won ze in de Hoofdklasse elf landstitels op rij. Nadat ze haar actieve carrière beëindigde, bleef ze aan de club verbonden als lid van de tophockeycommissie. Daarnaast is ze ook ambassadrice van de stichting Naar een Veiliger Sportklimaat waarin de KNVB en anderen sportbonden samenwerken om de sfeer op en rond de sportvelden te verbeteren.

Booij was van 2009 tot 2011 accountmanager sponsoring van de KNHB. Daarna was zij als projectmanager Sport en Goede doelen verbonden aan De Lotto waar zij sinds 2014 de functie van manager Sport en PR invult. In 2004 startte ze haar eigen communicatiebureau. Ook verzorgt zij presentaties en hockeyclinics.

VROUWENVOETBAL IN NEDERLAND
Op dit moment zijn er in Nederland 137.525 vrouwelijke voetballers. De laatste vijf seizoenen steeg dat aantal met ruim 20%. De KNVB streeft er naar deze beleidsperiode 150.000 voetballende meisjes en vrouwen in Nederland te hebben. Het Nederlands vrouwenelftal plaatste zich vorig jaar voor het eerst in de geschiedenis voor het wereldkampioenschap en Onder 19 werd Europees kampioen.

Bron: KNVB