Solliciteer
Voor het eerst in twee jaar is het aantal vacatures in Nederland toegenomen. Dat blijkt uit de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft gepresenteerd.

94.000 vacatures stonden er eind september open. Dat zijn 3.000 vacatures meer dan het kwartaal ervoor en dat betekent dat het aantal vacatures voor het eerst in twee jaar is toegenomen. Dit aantal vacatures is gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.
 
Volgens het CBS is de toename in het aantal openstaande vacatures geheel toe te schrijven aan de particuliere bedrijven, want bij de overheid stabiliseerde het aantal vacatures. De ontwikkeling van het aantal openstaande vacatures wordt bepaald door nieuwe en vervulde vacatures.
 
Bij de commerciële dienstverlening was de toename het grootst: het aantal vacatures steeg in deze bedrijfstak met afgerond 3.000 vacatures tot 59.000 vacatures.
 
In de bedrijfstakken ‘landbouw, bosbouw en visserij’ en ‘nijverheid en energie’ bleef het aantal vacatures gelijk. Bij de niet-commerciële dienstverlening daalde het aantal vacatures: in het onderwijs daalde het aantal vacatures van 3.000 vacatures eind juni tot 2.000 vacatures eind september en in de gezondheids- en welzijnszorg daalde het aantal vacatures van 12.000 vacatures eind juni tot 11.000 vacatures eind september.