Solliciteer

Vanaf 1 april mag iedereen in Nederland voetballers begeleiden. Of je nou stratenmaker bent of huisarts. De makelaarslicentie van de wereldvoetbalbond FIFA vervalt namelijk. AD Sportwereld stelt vijf vragen over de gevolgen en geeft de antwoorden.

1 Waarom schaft de FIFA de makelaarslicentie af?

Eigenlijk komt het er op neer dat de FIFA af wil van de verantwoordelijkheid voor spelersmakelaars. En al helemaal van de louche makelaars die onder de FIFA-vlag tegen de regels opereren. Het kost de bond veel te veel werk (en geld) om al die mensen aan te pakken. Dus zeggen ze: We stoppen met de licentie, laat de vrije markt zijn werk maar doen.

Zaakwaarnemer Revien Kanhai van Forza Sports Group is daarop tegen: ,,Dit is in mijn ogen de omgekeerde wereld. Als er misstanden zijn, moet je alles toch juist beter reguleren? Strenge eisen en toelatingsregels, zodat grotendeels de vakmensen overblijven. Dat zou voor iedereen het beste zijn. Voor bonden, clubs en spelers.”

2 Nu kan werkelijk iedereen spelersmakelaar worden? Van een stratenmaker tot een huisarts?

Ja. Iedereen die daar 450 euro per jaar voor over heeft tenminste. Want dat is het bedrag dat je als ‘intermediair’ moet betalen voor registratie bij de KNVB. O ja, met een strafblad gaat dat niet lukken, een Verklaring Omtrent het Gedrag is vereist. Verder kan iedereen straks een (aankomend) profvoetballer in zijn of haar ‘stal’ nemen. Ook als je in het dagelijks leven vrachtwagenchauffeur, barman of tweedejaars student filosofie bent.

Makelaar Rob Jansen zei daarover eerder in deze krant: ,,Het ‘show me the money-principe’ gaat een nog grotere rol spelen. Iedereen jaagt elkaar de komende jaren op. Al die bureaus zullen alleen nog bezig zijn met transfereren en niet met begeleiden.”

3 Dus juist spelers worden vanaf nu (nog) gekker gemaakt?

Het paaien van talentvolle spelers en hun familie zal in volle hevigheid losbasten, voorspellen critici. Envelopjes met geld, mooie beloftes, spelers zullen er tegen bestand moeten zijn.

Kanhai: ,,Helaas heeft niet elk talent in zijn naaste omgeving verstandige, rustige mensen. De kans op verkeerde keuzes van talentvolle spelers wordt veel groter. En dat kun je die spelers en hun ouders vaak niet eens kwalijk nemen.”

4 En de clubs? Hoe zit het daarmee?

Het beeld is al een paar keer opgeworpen: de buurtslager die straks aanschuift bij Marc Overmars om een speler naar Ajax te brengen. Feitelijk zou het kunnen. Maar volgens Kanhai gaat het de clubs vooral veel tijd en energie kosten. ,,Want clubs moeten aan tafel met mensen die een groot gebrek hebben aan kennis en kwaliteit. Het gaat dus ook voor hen veel chaotischer worden.”

Jansen: ,,De clubs gaan huilen over alle wantoestanden die zich zullen voordoen. De technisch directeuren moeten met al die mensen aan tafel. Ik wens ze veel succes, maar zeg niet dat ik niet al jaren gewaarschuwd heb.”

Niet iedereen is even sceptisch over het vervallen van de licentie. Mino Raiola bijvoorbeeld is juist voor een vrije marktwerking binnen de makelaarswereld. ,,Het is zo hypocriet. Nu zijn er ook veel agenten zonder licentie die na een een-tweetje met een advocaat een contract regelen. Dat is geen garantie voor kwaliteit. Het systeem werkte al niet goed, dus waarom zou je een slecht systeem handhaven?,” zo liet de zaakwaarnemer van onder anderen Zlatan Ibrahimovic, Gregory van der Wiel en Mario Balotelli weten in de Volkskrant.

5 Hoe snel zullen de gevolgen zichtbaar zijn?

Kanhai: ,,Zoals gezegd: het begin zal chaotisch zijn. Op langere termijn zullen spelers weer kiezen voor betrouwbare, goed aangeschreven makelaars. Dat is mijn verwachting.

,,Het is nu belangrijk dat er toch een nieuw internationaal keurmerk komt. Pro Agent, de belangenbehartiger van spelersmakelaars, is daar al mee bezig. Dat is positief. Wat mij betreft komen er ook jaarlijks kwalitatieve bijscholingscursussen en strengere toelatingseisen. Dat is een middel om de chaos tegen te gaan. Het is teleurstellend dat we zover nog niet zijn.”

Bron: AD Sportwereld – http://www.ad.nl/ad/nl/1001/Sportwereld/index.dhtml