Solliciteer

Genoeg bewegen en sporten hoort bij een gezonde leefstijl en geeft je een fit en vitaal gevoel. Daar stopt het positieve effect van sporten echter niet, want uit Duits onderzoek van het onderzoeksinstituut IZA blijkt dat werknemers die regelmatig sporten tot wel 17 procent meer kunnen verdienen dan de collega’s die liever op de bank blijven hangen.

Gemiddeld is dat bij mannen, die ten minste eens per week sporten, zo’n vijf procent. Sportieve vrouwen verdienen, wanneer zij op 15-jarige leeftijd actief sporten, in hun latere loopbaan gemiddeld 6 procent meer dan inactieve collega’s. Onderzoeken naar de positieve effecten van sport op de loopbaan uit andere landen, laten ongeveer dezelfde resultaten zien.

De positieve effecten van sporten

Uit het onderzoek van IZA blijkt daarnaast dat sportende werknemers meer zelfdiscipline hebben, productiever zijn, beter functioneren in een team en meer uithoudingsvermogen hebben. De onderzoekers hebben echter wel een kanttekening: té intensief trainen kan de concentratie en effectiviteit juist tegenwerken en kan tot blessures leiden. Bovendien is het natuurlijk niet de bedoeling om in ‘de tijd van de baas’ te gaan sporten, want hierdoor neemt de productiviteit van de werknemer af. Men werkt immers een uur minder dus sporten tijdens werktijd kan wel, maar dient natuurlijk gecompenseerd te worden.

Sporten vergroot kansen op arbeidsmarkt

Ben je nou op zoek naar een baan en wil je jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroten? Vermeld dan vooral je sporten op je CV! Uit experimenteel Zweeds onderzoek is namelijk gebleken dat sportieve sollicitanten 2 procent sneller kans hadden op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek dan sollicitanten die geen sporten op hun CV hadden vermeld. Het is misschien een laag percentage, maar gebleken is in ieder geval wel dat het geen kwaad kan jouw sportiviteit te tonen.

Group Of Runners Jogging Through Park