Solliciteer

De laatste maanden ben ik veel in aanraking gekomen met de term eSports. Voetbalclubs die eSporters aannemen, de ontwikkeling van de E-divisie en sponsoren die zich verbinden aan events, leagues en eSporters zelf. Ook op IEG 2017, het grootste sponsorcongres van de wereld dat afgelopen week plaatsvond in Chicago, werd maar weer eens duidelijk hoe groot eSports al is. Internationaal is de sector al uitgegroeid tot een volwassen markt met honderden miljoenen fans en vele evenementen en competities. Het staat vast dat deze ontwikkeling de komende jaren ook in Nederland grote impact gaat krijgen.

Hier ligt een enorme kans voor events organisatoren, rechtenhouders, merken, opleiders, clubs, bonden, eSporters en marketeers. Dit is een geweldige impuls voor de arbeidsmarkt waar ik heel blij mee ben. Het betekent uitbreiding en vernieuwing van de sportmarkt en dat is goed nieuws voor de carrière van veel professionals in de sport. Ik vind het dan ook gaaf dat op 19 mei de eerste eSports conferentie van Nederland wordt gehouden. De kennisdag geeft iedereen de kans zich een beeld te vormen van deze nieuwe markt. Veel bekenden vanuit mijn ‘sportnetwerk’ hebben zich al aangemeld. Dat betekent dat ze vooruit kijken en actief bezig zijn met kennis vergaren.

In ieder geval heb ik gave namen en organisaties in het programma zien staan. Zoals Peter Warman van Newzoo of Red Bull. Maar ook Koen Weijland van Ajax en zijn directeur Menno Geelen. Top experts als Ward Geene, Koen Schobbers en Jaap Visser zijn van de partij. De enorme kansen voor commercie en sponsoring zullen zeker aan bod komen. Dat vind ik interessant want juist aan die kant zie ik groei in de arbeidsmarkt ontstaan. Merken, marketingafdelingen of eventsorganisatoren hebben immers mensen met de juiste kennis nodig.

Kortom, kom 19 mei ook naar deze kennisdag over eSports en laat je inspireren. Via de site www.esportsday.nl kan je je inschrijven. Doel van de conferentie is alle spelers in de markt op de hoogte te brengen van de ontwikkelingen. Dus niet alleen de experts, maar juist ook voor jullie. Ik ben er natuurlijk zelf ook bij. En kom ook als je bijvoorbeeld bij een gemeente werkt. Dat zal je misschien verbazen, maar steden als Dordrecht of Eindhoven profileren zich nadrukkelijk als eSports stad. En de evenementen rond eSports worden voor steden steeds belangrijker.

Als sportprofessional is het leuk je iedere dag te blijven ontwikkelen. Dat is ook de filosofie van SportNetwerk en SportScoutz en daarom is ook de Business of Sports Academy opgericht. Ter inspiratie daarom nog maar even een mooie quote van Johan Cruijff: “Het is het verstandigste om zoveel mogelijk te luisteren, want dat is goed voor je algemene ontwikkeling, als je er tien procent van leert, dan ben je de anderen al een eind voor.”