Solliciteer

“De MSM Executive MBA inspireert, is uitdagend en leerzaam, haalt je uit je dagelijkse sleur, en is ook nog heel erg leuk”

Na zijn carrière als profwielrenner volgde Danny Nelissen studies in Sport Management en Journalistiek. Hij heeft diverse functies vervuld in Marketing & Communicatie, Sales, Business Development en Management. Hij werkt ook nog als wielrencommentator en analist bij de NOS. Op dit moment volgt hij de Executive MBA bij Maastricht School of Management (MSM) en wij vroegen hem waarom hij deze opleiding wilde volgen, hoe zijn ervaringen tot nu toe zijn en wat zijn plannen zijn voor de toekomst.

Waarom heb je besloten om de Executive MBA in Sport Management te volgen?

In de sport hebben we een gezegde: ‘rust, roest!’ Dit principe werkt ook zo voor je brein. Geef je brein rust en het roest. De Executive MBA in Sport Management geeft de nodige intellectuele prikkels om vooral niet in de rustfase te komen. Het is uitdagend, leerzaam en misschien wel het allerbelangrijkste van alles, heel erg leuk. De Executive MBA in Sport Management is een ‘gewone’ Executive MBA met als specialisatie Sport. Vandaar de kwalificatie sportmanagement. Gaandeweg heb ik echter besloten om niet verder te specialiseren in sport, maar een specialisatie digitale economie te volgen. Dat sluit beter aan bij mijn carrière pad. Dit is nu het mooie aan de Executive MBA aan deze business school. Je leert en gaandeweg anticipeer je op de behoefte die er op dat moment ontstaan in je loopbaan. Het instituut denkt met je mee. Je kan dus van specialisatie wisselen. Het is dus nu voor mij een Executive MBA Digitale Economie geworden.

Hoe ervaar je het programma tot nu toe?

Het programma is uitdagend en divers. De docenten zijn van topkwaliteit en werken inspirerend op je. Van opleiding ben ik journalist en marketeer waardoor ik vaak vragen stel. Ik ben leergierig en wil alles weten. De docenten hebben ruim de tijd voor je en dat is een fijne ervaring. De modules die mij het meeste zijn bijgebleven zijn Managing Cultural Diversity (MCD) en Accountancy & Finance for managers. Vooral MCD was uitermate verhelderend. Ik werk als commercieel manager met een groot salesteam en vestigingen door heel Nederland. Het zijn Zeeuwen, Friesen, Limburgers enzovoort. Aan de supplier kant werken we met internationale bedrijven en ons moederbedrijf is Frans. Dus hier heb ik echt iets aan net als het kunnen berekenen van de financiële ratio’s waarop ik als commerciële man moet kunnen vertrouwen.

Hoe vind je de structuur van de Executive MBA en is dit te combineren met je werk en privéleven?

Ik ben alweer een tijd single waardoor ik heel goed mijn tijd kan indelen. Dat is misschien niet een heel goede vergelijking met de realiteit en de levensfases waarin de meeste MBA-ers verkeren. Momenteel ligt de focus geheel op de gedeeltelijke zorg voor mijn dochter, de Executive MBA en mijn werk. Deze combinatie is heel goed te maken voor mij. Dit is onderdeel van time management, focus en de wil om te slagen. Dat is wat sport mij onder andere geleerd heeft.

Neem daarbij de perfecte organisatie van het MSM-team en je hebt wat je wil. Het leven moet je echter wel zelf vormgeven. Mijn vader zei altijd: “Je moet leren voor jezelf te zorgen. Zelfstandig zijn. Want dat doet niemand anders voor je.” Dat geldt voor iedereen die aan een Executive MBA begint. Time management en de wil om extra hard te lopen zijn key in deze. Ik heb daar geen problemen mee en loop goed door het programma.

Kan je zaken die je leert al snel toepassen in je praktijk? 

Uiteraard. Dit hangt natuurlijk ook af van het niveau waarop je mag/kan opereren in de praktijk. Als commercieel manager van DESTIL, een groothandel in de bouw en industrie, heb ik die vrijheid. Als handelshuis is het belangrijk om alle zaken die de sales en de financiën aangaan op orde te hebben. DESTIL is een bedrijf dat snel acteert als het een kans ziet voor een overname. De inzichten die ik bij corporate finance heb gekregen en geleerd, zijn heel goed bruikbaar. Nu kan ik betere en gerichtere vragen stellen aan onze CFO. Alle vraagstukken omtrent het managen van mens en resources komen aanbod en daar waar ik een inzicht kan gebruiken of implementeren doe ik dat.

Je bent recentelijk van baan veranderd? Kun je vertellen welke baan je nu hebt en wat je eerst deed? 

Ja, dat klopt. Ik werkte eerst als marketeer en journalist in de sport, maar ik droomde altijd van een baan in de zakenwereld. Bij een bedrijf waar ik de vrijheid krijg om zaken te organiseren, te coördineren en waar ik als manager mensen kan helpen in hun kracht te komen en zo het bedrijf sterker te maken. Dat vond ik bij DESTIL, een groothandel in bouw en industrie, wat weer een onderdeel is van Descours et Cabaub, een Franse multinational in de bouw en industriewereld. Daar kan ik mijn talent en energie kwijt. DESTIL is een heel fijne werkgever die mijn Executive MBA steunt en stimuleert.

Was je al voordat je aan de Executive MBA begon van plan om van baan te veranderen? Heeft de Executive MBA op enige manier bijgedragen aan de verandering?

Ja, dat was ik. Ik wilde meer uitdagingen in mijn leven. Ik werkte nu al meer de 25 jaar in de sport en had het daar wel gezien. Een frisse wind zorgt altijd voor nieuwe energie. De Executive MBA heeft mij wel geholpen om deze nieuwe job te vinden. Ik heb bijvoorbeeld niet gesolliciteerd, maar voor het managementteam gepitcht. Ik kreeg een probleemstelling en die heb ik in mijn pitch opgelost. Dat is wat je leert, dat is wat je kan tijdens en zeker na een Executive MBA programma.

Heb je al een idee over je carrière in de toekomst, waar je jezelf bijvoorbeeld in 5 jaar tijd ziet?

Op dit moment zit ik heel goed bij DESTIL. Ik kan daar goed met alles uit de voeten en heb vrijheid. Maar als je me vraagt naar mijn droom dan zou ik graag in Frankrijk, Azië of in New York willen werken. Het buitenland heeft me altijd getrokken. Decours et Cabaud is een internationale onderneming. Wie weet waar ik ooit nog terecht kom binnen de groep of daarbuiten.

Zou jij kandidaten die nu de Executive MBA in overweging nemen, aanraden om het programma te volgen? En zo ja waarom?

Zoals ik al eerder zei: “Rust, roest!” Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat je je brein moet trainen, prikkelen en verzorgen. Dat kan je doen met een Executive MBA. Het inspireert en trekt je uit je sleur. Je moet er iets voor doen. Je moet er voor opstaan en lange uren maken. Maar je doet het voor jezelf. Om beter te worden. Om sterker te zijn. Slimmer te zijn. Alleen daarom al moet je als je de kans hebt een Executive MBA te volgen, het doen! Het is onderdeel van het zorgen voor jezelf.

Op 14 april 2018 organiseren zij een Open Dag, waarbij de aanwezigen ook de kans krijgen om aan te schuiven bij de les van Executive MBA groep. Hierbij de link naar het programma: https://www.msm.nl/msm-open-day-4/.