Solliciteer

De HR-professional is misschien wel de belangrijkste functionaris in een organisatie. Het zijn immers de medewerkers die het succes van een organisatie bepalen. De HR-professional zorgt dat de selectie van nieuwe medewerkers slim gebeurt, lijnmanagers zich inzetten voor de ontwikkeling van hun mensen, de cultuur goed wordt bewaakt en dat reorganisaties of uitstroom op een goede manier worden geregeld. Een sterke bedrijfscultuur en betrokken personeel zijn de beste garantie voor een duurzaam concurrentievoordeel.

Elke HR professional kijkt anders naar een cv en motivatiebrief en elke organisatie vraagt weer andere dingen van een sollicitant. De afgelopen maanden sprak ik met een aantal van hen en ik heb alles even op een rijtje gezet.

Adecco
Lynette Ferwerda is Matchmaker binnen Adecco voor het KNVB Talent Team. “De cv’s screenen wij op de gestelde criteria en op de vraag of de sollicitant affiniteit heeft met sport of verenigingen. Dan volgt er een telefonisch interview waarin we onder meer de motivatie van de sollicitant toetsen. Geschikte kandidaten worden aan de hand van een profielschets en cv voorgesteld aan het stagebedrijf. Zij maken de keuze welke sollicitanten uiteindelijk op gesprek komen, aldus Ferwerda. Belangrijk is dat een sollicitant zichzelf herkent in de gestelde criteria en deze weet te vertalen in zijn of haar brief. Ook de manierwaarop de kandidaat zichzelf presenteert en of hij of zij passie heeft voor de inhoud van de functie en organisatie is erg belangrijk.”

Shimano Europe
Albert van Piekeren is HR Officer bij Shimano Europe en zijn specialisme ligt in recruitment. Een sollicitatie moet opvallen met hun brief en cv, zegt hij. ” Allereerst: schrijf naast je cv een motivatiebrief. Wat wij merken is dat sollicitanten soms alleen een cv sturen, waardoor het gissen is naar de specifieke motivatie en ambitie voor de vacature. Ten tweede is het belangrijk om zowel je cv als motivatiebrief verzorgd op te stellen. Geef je cv een heldere (omgekeerd chronologische) volgorde, stel eventueel een profiel op van jezelf, die je toevoegt aan je cv (persoonlijke drijfveren, ambitie). Geef je cv ook een personal touch door bijvoorbeeld hobby’s te noemen. Maak je motivatiebrief niet te lang, maar zeker ook niet te kort. Een motivatie ‘Ik wil werken’ of een motivatiebrief van drie A-4tjes is not done. Een goede motivatiebrief beslaat ongeveer drie of vier alinea’s die op één pagina passen en hieruit moeten vooral je enthousiasme, motivatie en geschiktheid blijken.

Het goed overkomen bij een sollicitatiegesprek is natuurlijk erg belangrijk. Eén van de belangrijkste aspecten waar wij op letten tijdens een sollicitatiegesprek, is zelfreflectie. Iemand die dat niet kan, kan zich moeilijk ontwikkelen.”

Stichting SportSupport Kennemerland

Bas de Wit is manager combinatiefuncties en buurtsportcoaches Stichting SportSupport Kennemerland. Als manager is hij binnen SportSupport verantwoordelijk voor hun inzet. Ook is hij verantwoordelijk voor de werving en selectie van de combinatiefunctionarissen en buurtsportcoaches.

Wat bas juist aangeeft is dat een sollicitant niet hoeft op te vallen. “Wat heel belangrijk is dat je profiel matcht met het gevraagde profiel. De eerste selectie vindt hierop plaats. Een goed verzorgde cv en motivatiebrief waarin je ervaring en ambitie staan omschreven vind ik een pre. Wij proberen tijdens gesprekken altijd de passie voor sport en bewegen te achterhalen in de gesprekken. Daarbij bespreken wij graag opgedane ervaringen in andere functies of ideeën om toe te passen in de functie. Een goede voorbereiding op het gesprek moet ook naar voren komen. Weet bij welk bedrijf en op welke functie je solliciteert en bekijk bijvoorbeeld het beleid van de gemeente op gebied van sport en bewegen in brede zin.”

Tips
Zo hebben we ook een aantal tips samengesteld die je wellicht kan inzetten op zoek naar een leuke werkgever of een mooie baan.
– Speel jezelf in de kijker en wees creatief in je antwoorden.

– Verdiep je in de werkgever. Bezoek de website, vraag eventueel in je netwerk aan mensen die er werken hoe het is om daar te werken.

– Zet in je cv alleen je relevante werkervaring en opleidingen/cursussen en voeg een gepaste foto bij. Houd je brief kort en krachtig, met een inleiding over wie je bent, een hoofdtekst waarin je je ervaring en motivatie toelicht voor de functie, sluit af met een passende slotzin.

– Ga echt zoeken en doen wat je leuk vindt. Dan heb je er vanzelf passie voor en gaat een sollicitatiegesprek ook een stuk natuurlijker en gemakkelijker. De beste arbeidsvoorwaarde zit niet in salaris. Dat zit in elke dag kunnen doen wat je leuk vindt.

– Volg interessante werkgevers via de sociale media.

Lees het gehele artikel in SportProf.