Solliciteer

Er zal komend seizoen een nieuwe Nederlandse Continentale ploeg in het peloton rondrijden, gericht op jonge talenten. Initiatiefnemers zijn de broers Eelco en Martijn Berkhout, eigenaars van managementbureau SEG Cycling en daarmee zaakwaarnemers van onder meer Niki Terpstra, Sep Vanmarcke, Bauke Mollema en Wout Poels. Tegelijkertijd verdwijnt een andere Nederlandse ploeg uit het Continentale peloton.

Koga is namelijk aangetrokken als materiaalsponsor van het project, nadat onlangs bekend werd dat de fietsenfabrikant het sponsoren van de gelijknamige Continentale formatie stopt. Een vervanger werd niet gevonden, en dus verhuist ook ploegleider Ton Welling mee naar de nieuwe opleidingsploeg, die SEG Racing gaat heten, aldus het Algemeen Dagblad.

Naast Koga zullen ook andere materiaalsponsors als Shimano een handje toesteken, en zijn enkele WorldTour-ploegen financieel betrokken bij het project. Het grootste deel van de kosten komt echter op naam van de Sports Entertainment Group (SEG) zelf. Het team zal bestaan uit twaalf renners, waarvan vijf Nederlanders. Het totaal zal in enkele jaren omhoog gaan naar zeventien. Verder dan het Continentale niveau ligt de planning niet.

Specifieke scouting
“Toen de boel eind 2012 onploftte, vroegen wij ons af wat we als commerciële partij voor de sport konden doen”, legt Berkhout uit aan de krant. “Hoe konden we garanderen dat we renners zouden opleiding met een andere manier van denken en de juiste ethische waardes? Daarnaast is het een logische stap voor onze eigen business. We krijgen vaak scoutingopdrachten van grote ploegen, die jonge renners zoeken met een specifieke kwaliteit. Een eigen ploeg zal dit veel makkelijker maken.”

Er staat een samenwerking op de band met het Cycle Performance Center in Eindhoven, en er zal vanaf de start een bloedpaspoort worden bijgehouden. Renners wordt niet geacht naar een bepaalde ploeg te gaan, maar de doorgroei is wel waar de Berkhouts hun investering aan terug willen verdienen. “Pas als ze prof worden bij een grote ploeg kunnen we iets terugverdienen. Daar doen we niet geheimzinnig over.”

Bron: Wielerflits.nl

Eelco Berkhout is voormalig student van de opleiding Sport, Management en Ondernemen. In 2004 is hij zijn eigen Sportmanagement bureau gestart.