Solliciteer

In samenwerking met Lifebrander publiceert Sport-Netwerk.nl wekelijks artikelen over het schrijven van je cv en andere carrieretips. Dit zijn de eerste 5 tips.

 

Tip 1 wees jezelf

Recruiters, werkgevers en intermediairs willen allemaal weten wie de persoon achter het CV is. Als je in staat bent om dit goed in je CV te verwoorden heb je een streepje voor op andere kandidaten. En mocht je uitgenodigd worden voor een gesprek dan hoef jij je in ieder geval niet anders voor te doen dan je bent. Je kunt bijvoorbeeld een pasfoto toevoegen aan je CV of iets laten zien van je hobby´s. Je kunt de link naar je persoonlijke blog of website opnemen in je CV of door jou gemaakte foto’s. Denk in ieder geval goed na over wat je van jezelf wilt laten zien en presenteer je op de best mogelijke manier in je CV.

Tip 2 neem de tijd

Een goede voorbereiding is het halve werk. Voordat je begint met het schrijven van je CV is het noodzakelijk om stil te staan bij jouw unieke eigenschappen. Hiervoor hebben we het personal branding stappenplan opgezet (red: binnenkort online). Als je weet wat jou uniek maakt ben je in staat om je personal brand te bepalen. Je communiceert hierdoor duidelijk en krachtig waarom ze jou moeten uitnodigen voor een gesprek.

Tip 3 kort en krachtig

Recruiters krijgen dagelijks stapels met CV´s. Als je in staat bent om kort en krachtig te formuleren waar je voor staat, wat je kunt en wat je wilt dan is de kans groter dat een recruiter je aan het eind van de dag nog herinnert. Probeer dit eens in enkele zinnen op te schrijven en prominent op te nemen in je CV.

Tip 4 vertel de waarheid

Vertel altijd de waarheid in je CV. De kans dat een leugen uitkomt is groot, aangezien tegenwoordig heel veel informatie online staat. Bovendien is het niet nodig om te liegen. Als je bijvoorbeeld probeert om een gat in je CV te dichten doordat je een tijd werkloos bent geweest kan je er ook voor kiezen om hier eerlijk over te zijn. Je zult zien dat dat krachtiger is dan de waarheid te verdraaien.

Tip 5 opmaak

Het lijkt erop alsof iedereen als lettertype Arial of Times New Roman gebruikt. Onderscheidend is dat niet. Tegelijkertijd moet een CV wel leesbaar blijven. Denk eens na over de keuze tussen een schreefletter of een schreefloze letter. Een lettertype met schreef is wat stijlvoller en klassieker dan een lettertype zonder schreef. Als je de keuze voor een bepaalde categorie gemaakt heb kan je vervolgens een lettertype uit die categorie kiezen die het beste bij je past. Succes!