Solliciteer

Moet je wel of geen foto op je cv zetten? De meningen hierover zijn verdeeld. Sommige recruiters vinden het toegevoegde waarde hebben, andere recruiters zijn pertinent tegen. Als algemene regel kan je aanhouden dat een pasfoto toegevoegde waarde heeft als het relevant is voor de functie waarop je solliciteert. Zijn er veel klantcontacten in de functie waarop je solliciteert, overweeg dan om een professionele pasfoto op te nemen. Hieronder zetten we op een rijtje wat de voor- en nadelen zijn van het opnemen van een foto op je cv. De NVP sollicitatiecode (pdf) is hierover in ieder geval duidelijk: het is niet verplicht.

Voordelen van een foto op je cv

Een goede foto draagt bij aan je Personal Brand. De ontvanger van je curriculum vitae krijgt meteen een beeld van je en dit beeld kan bijdragen aan je personal brand.
Solliciteer je op een functie waarbij je veel contacten met klanten hebt dan is je uiterlijk van belang voor de functie die je gaat vervullen. In deze gevallen kan je met een goede, professionele foto al laten zien dat jij een representatief voorkomen hebt. Let op: een professionele foto is geen foto waarop je, onder het genot van veel alcohol, dansend op een bar in Chersonissos te zien bent.
Een foto maakt je cv persoonlijker en hierdoor onthouden recruiters je sneller. De kans dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek neemt hierdoor toe. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de inhoud van je cv ook van voldoende kwaliteit is. Een goede foto alléén zal nooit voldoende zijn om uitgenodigd worden.

Nadelen van een foto op je cv

Omdat beelden altijd vrij krachtig zijn kan het gebeuren dat je foto in de beoordeling van je cv een te grote rol gaat spelen. De inhoud van je cv kan hierdoor ondergesneeuwd raken.
Door een pasfoto op te nemen geef je aan dat je het niet erg vindt om op je uiterlijk beoordeeld te worden. Sommige recruiters kunnen dit als oppervlakkig opvatten. Het opnemen van een pasfoto kan dan afleiden van de inhoud van je curriculum vitae.

Conclusie

Een pasklaar antwoord op de vraag of je een pasfoto moet opnemen in je cv is moeilijk te geven. Maak zelf een afweging en neem in deze afweging de functie waarop je solliciteert en bovenstaande voor- en nadelen mee.