Solliciteer

Met Sport-Netwerk.nl krijg ik veel vragen over het cv. Een vragen die altijd terug blijven komen zijn: “hoe ziet een goed cv eruit?” en “wat is het beste cv ooit?”. Het antwoord is wat mij betreft niet eenduidig. Het beste cv ooit bestaat niet, althans niet een chronologisch cv of een competentie cv dat voor iedereen geschikt is.

Maak je cv onderscheidend

Zo veel mensen er zijn, zo veel personal brands en zo veel verschillende soorten cv’s zijn er. Die diversiteit is juist goed. Wat voor de een het beste cv ooit is, is voor de ander niet toe te passen. Een ‘eigen’ cv is beter dan een standaard, maar soms moet je ook weer niet overdrijven. Het is bijvoorbeeld maar net uit welke branche je komt of naar welk bedrijf je je cv stuurt. In alle gevallen geldt wel dat je je cv onderscheidend moet maken. Gewoon een lap tekst over je ervaring op papier zetten helpt niet veel mensen in deze tijd van een krappe arbeidsmarkt.

Gebruik het beste van anderen, maar kopieer niet

In alle gevallen geldt dat het beste cv voor jou nooit die van de buurman kan zijn. Ga dus op zoek naar elementen die jij kunt toepassen en het beste zijn voor jouw eigen situatie. Moet je bijvoorbeeld wel of geen foto plaatsen? Mag je kleur gebruiken in je cv? Voeg je een persoonlijke noot toe aan je cv? En zo verder. Het antwoord is soms ja, en soms nee. Gebruik in alle gevallen je gezond verstand, doe wat onderzoek naar het bedrijf waar je solliciteert, in welke branche zit het bedrijf, wat is gangbaar, en welke eisen stelt de functie die jij ambieert?

Voldoende vaardig in opmaken?

Ga ook na of je voldoende vaardigheid hebt in het opmaken van je cv. Ga niet met photoshop werken als je dit niet goed kan. Laat het iemand anders doen of laat het geheel achterwege. Op lifebrander.nl heb ik veel voorbeelden gezet ter inspiratie en we geven ook wat cv formats weg.

Hulp nodig

Kom je er echt niet uit en dan kan je er altijd voor kiezen om hulp te zoeken. Lifebrander herschrijft cv’s zowel voor starters als voor directeuren. We doen dat door veel vragen te stellen en de antwoorden te gebruiken om een professioneel en passend cv te maken. Het is cv coaching, want de inhoud is nog altijd van jou. De wijze van presenteren van deze inhoud kan ik je echter leren. Elementen die hierbij van belang zijn:

  • geef relevante informatie (voor de functie die je zoekt),
  • maak het overzichtelijk
  • presenteer het professioneel
  • laat de persoon achter het cv (een beetje) zien
  • maak de lezer nieuwsgierig

Al deze onderdelen maakt het onmogelijk dat het beste universele cv ooit bestaat. Maar wel het beste cv ooit van jou. De andere zijn hooguit ter inspiratie.