Solliciteer

De Tweede Kamer stemde dinsdag 3 december in met een bindend vrouwenquotum voor commissarissen van beursgenoteerde bedrijven. Deze RvC straks voor tenminste 30 procent uit vrouwen bestaan. Dit geldt dan ook voor Ajax. De Amsterdamse voetbalclub in het enige beursgenoteerd bedrijf onder de BVO’s.

Deze wet houdt in dat Ajax niemand hoeft weg te sturen, maar dat bij een nieuwe benoeming verplicht een vrouw moet worden aangesteld. Dit tot de RvC voor 30 procent uit vrouwen bestaat, in het geval van Ajax dus de twee nieuwe leden. Het is niet uniek dat een vrouw in de RvC zit van Ajax. Marjan Olfers zat al eens in de RvC van de Amsterdamse club.

Op dit moment bestaat de RvC van Ajax uit vijf mannen: Leen Meijaard, Leo van Wijk, Ernst Ligthart, Peter Mensing en Danny Blind. Ajax is al langer op zoek naar een vrouwelijk lid, dit ter opvolging van Leo van Wijk. Omdat deze nog niet was gevonden tekende hij onlangs een nieuw contract voor twee jaar.

Leen Meijaard

Geboren: 25 mei 1961. President-commissaris bij AFC Ajax NV. Beroep: managing director bij BlackRock Eerder bekleedde hij functies bij Ministerie van Financiën, Robeco Groep, Fidelity Investments, New Flag Asset Management en Merrill Lynch.

Leo van Wijk

Geboren: 18 oktober 1946
Beroep: bestuurder, toezichthouder
Overige commissariaten en maatschappelijke betrekkingen relevant voor de vervulling van de functie van lid van de RvC bij Ajax: RvC-lid Air France KLM, RvC-lid Aegon NV en RvC-voorzitter Skyteam.

Ernst Ligthart

Geboren: 2 juni 1969
Beroep: advocaat
Overige relevante betrekkingen:  lid van de tuchtcommissie amateurvoetbal van de KNVB, commissaris bij Stadion Amsterdam NV en actief lid van de vereniging AFC Ajax.

Peter Mensing

Geboren: 12 maart 1960
Beroep: Senior Advisor bij PwC en bij Bregal Freshstream
Daarnaast is hij commissaris bij Ksyos, Lunchgarden en Vascobelo. Hij is tevens lid van de Raad van Advies bij Ziggo en bij de Nederlandse Orde van Advocaten, voorzitter van de Stichting Stadsschouwburg Fonds en lid van de Raad van Toezicht van het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Danny Blind

Geboren: 1 augustus 1961
Beroep: trainer, niet in functie
Overige relevante betrekkingen: analist bij Ziggo, bestuurslid bij Spieren voor Spieren, ambassadeur Stichting Niet Blind