Solliciteer

Met grote droefenis deelt PSV op haar website mede dat voormalig voorzitter en erelid Harry van Raaij is overleden. De alom geliefde oud-bestuurder van de club is 84 jaar geworden (1936-2020).

Dorpsjongen wordt voorzitter
Harry van Raaij, van 29 augustus 1936, wordt geboren in het Noord-Brabantse Haps. Hij groeit op een paar kilometer verderop, in Sint Anthonis. Als kritische volger van PSV en accountant van Philips overtuigt hij de toenmalige bestuursvoorzitter Jacques Ruts, die hem in 1994 vraagt om penningmeester te worden van PSV. Van Raaij, hartstochtelijk fan van de club, besluit op het aanbod in te gaan, ongetwijfeld niet wetende dat hij er bijna 20 jaar zal werken en uit zal groeien tot een van de voornaamste voorzitters uit de clubhistorie. In 2004 wordt hij zelfs verkozen tot belangrijkste bestuurder uit de vijftigjarige geschiedenis van het Nederlandse betaalde voetbal.

Voorzitter van het volk
Van Raaij mag de club dan leiden als een bedrijf, supporters zien hem als één van hen. Van Raaij is de voorzitter van het volk en geldt daarnaast als de man die een brug slaat tussen stadion, waar het gros van het personeel werkt, en sportcomplex De Herdgang, waar spelers en trainers actief zijn. Hij weet te binden en te verbinden. In zijn periode als voorzitter, van 1996 tot 2004, is hij onder meer verantwoordelijk voor de uitbouw van het Philips Stadion en De Herdgang, op sportief vlak boekt hij eveneens successen: vier landstitels, een KNVB beker en vijf Super Cups. Hij is daarnaast een van de grondleggers van de eerste successen in het nieuwe millennium door Phillip Cocu (als speler) en Guus Hiddink tot een tweede termijn bij PSV te verleiden.

Eerlijk en oprecht
Van Raaij groeit als voorzitter van PSV uit tot een mediapersoonlijkheid. Als iemand met het hart op de tong en kenmerkende manier van spreken is hij een graag geziene gast bij nationale en regionale media. Hartelijk wordt er gelachen, niet in de laatste plaats door Van Raaij zelf, om de persiflages van cabaretier Erik van Muiswinkel, die de oud-voorzitter op briljante wijze nadoet. Ook na zijn vertrek in 2004 blijft Van Raaij ‘zijn PSV’ volgen. Tot aan zijn dood bezoekt hij wedstrijden. Hij spreekt over PSV alsof het een kind van hem is. Soms is de oud-voorzitter kritisch, veel vaker spreekt hij vol liefde over de club die hem zo na aan het hart ligt. Te allen tijde is hij eerlijk en oprecht. Van Raaij is altijd de bestuurder van de mensen gebleven.