Solliciteer

Vorige week heb je nagedacht over wat het is dat je aantrekt in de sport.
Ben je nog steeds laaiend enthousiast en wil je niets liever dan werken in de sport, bedenk dan wat je ideale baan zou zijn en welke stappen je kunt zetten richting deze baan. Wil je sportmarketeer worden, event manager, bij een sportbond werken of liever aan de slag als trainer/instructeur? Er zijn legio mogelijkheden en hoe beter je voor ogen hebt wat je wilt, hoe gerichter je stappen kunt zetten.

“Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life.”
Confucius

De vraag die je dan misschien stelt is: hoe kom ik erachter wat ik dan wil of welke mogelijkheden er zijn? Een aantal tips die je hierbij kunnen helpen zijn de volgende:

1.Je kunt kijken naar een combinatie van:
a. Wat je leuk vindt
b. Waar je goed in bent
c. Wat goed betaalt
d. Als vierde, extra punt kun je jouw bijdrage aan de wereld toevoegen; deze vier punten leiden dan tot je purpose of zoals de Japanners het noemen je ‘Ikigai’

2. Houd vacatures in de sport in de gaten en kijk wat je aanspreekt,
3. Volg de mensen waarvan jij vindt dat ze een interessante baan hebben op social media en/of lees bijvoorbeeld de verhalen op KICK-ES.

Als je weet wat jouw interesse heeft, bedenk dan welke kleine stap je kunt zetten om vast richting deze droombaan te komen. In de volgende weken zal ik hierover uitgebreider schrijven, maar denk eens aan vrijwilligerswerk, een stage, netwerken, bloggen/vloggen en actief reageren op de personen die je interessant vindt en bijvoorbeeld eens kijken wat je voor hen kunt betekenen om op die manier het eerste contact makkelijker te maken.

Een mooi voorbeeld van iemand die zelf zijn eigen droombaan gecreëerd heeft vind ik Bas Tietema. Kort voor de Tour de France kwamen op LinkedIn nog oproepjes van zijn kant voorbij waarin hij zocht naar een assistent en hulp bij het maken van een low-budget animatiefilmpje. Met zijn “Tour de Tietema” heeft hij de kijker op zijn Youtube kanaal op een originele en humoristische manier een kijkje achter de schermen van de Tour de France gegeven; dit zonder accreditatie en met weinig middelen. Kijkers konden opdrachten inzenden en het was aan Bas en het team om dit uit te voeren. Kijk vooral eens naar de opdracht waarin Bas zich moest voordoen als tourrenner. Deze Tour is niet onopgemerkt gebleven. Tour de Tietema won in 2019 de Sponsorring Smart Budget en is inmiddels een samenwerking met Helden aangegaan.

In mijn studententijd bestond er nog geen social media en wij waren aangewezen op bijvoorbeeld magazines van de universiteit. In die tijd las ik een interview met de Brand Manager Nederlands Elftal bij Nike en ik was laaiend enthousiast; dat dit soort banen bestonden, dat wilde ik ook.
In het najaar van 1999 meldde ik mij aan als vrijwilliger voor UEFA EURO 2000, dit leek me een unieke kans om zo’n groot evenement van dichtbij mee te maken. In mijn studententijd vond ik de nevenactiviteiten zoals het organiseren van de kennismakingstijd van de studentenvereniging of de Carrièreweek op de universiteit al leuker en leerzamer dan mijn studie zelf; ik weet dat een vriendin mij ooit zei: maar zo’n baan is niet heel realistisch als je straks in het bedrijfsleven zit. En dat werd het wel….
Bij de aanmelding bij EURO 2000 werd mij gevraagd welke rol ik wilde uitvoeren, maar op dat moment had ik eerlijk gezegd niet echt een idee van wat de diverse werkzaamheden inhielden. Van accreditatie had ik bijvoorbeeld nog nooit gehoord.
Wat mij op dat moment het meest aansprak was Welcome, VIP & Protocol; tijdens het EK mocht ik dus als hostess in mijn kanariegele pakje aan de slag. De werkzaamheden vonden plaats op drie locaties: op het vliegveld, in het HQ-hotel en uiteraard in het stadion.

In het UEFA HQ-hotel kwam op een gegeven het verzoek of er host(esse)s waren die hun talen spraken en die wat meer inhoudelijke werkzaamheden wilden uitvoeren: deze taak was mij op het lijf geschreven. Gedurende een aantal weken heb ik de UEFA Offices Welkomstbalie dan ook bemand. De grootste “ontdekking” voor mij was dat er mensen waren die de hele dag bezig waren met het organiseren van zo’n evenement én daar ook nog eens voor betaald kregen. Vanaf dat moment was ik vastbesloten om dit zelf ook voor elkaar te krijgen…en dit was mijn eerste stapje richting die droombaan in de sport.

Wat is jouw ideale baan? En welk stappen kun je in die richting zetten?

Dit is een 10-delige reeks blogs over werken in de sport. Zie hier de eerdere delen:

  1. Werken in de sport, een droom voor velen!

Esther Huijsmans is projectmanager in sport & events en werkte o.a. mee aan het FIFA WK voetbal, het EK Vrouwenvoetbal, de Olympische Spelen en Tomorrowland Winter. Zij is coach/mentor voor vrouwen in de sport en initiator van KICK-ES, een platform voor en door inspirerende vrouwen in de sport. De komende weken zal ze middels een blog haar ervaringen en best practices delen.