Solliciteer

De beste investering die je kunt doen is de investering in jezelf
Deze blog begin ik met een bekentenis; waar dit nu zo’n beetje mijn lijfspreuk is, heb ik hier zelf (te) lang niet de waarde van ingezien. Ik had immers een universitaire opleiding achter de rug, ik had mijn droombaan in de sport, dus waarom zou ik mij verder ontwikkelen?
Inmiddels ben ik om: ik zie ontzettend veel meerwaarde in vooral persoonlijke ontwikkeling. Hierover later meer, nu eerst aandacht voor een aantal vak-gerelateerde opleidingen.

Sportopleidingen
Er zijn in Nederland tal van HBO-opleidingen op het gebied van sport. Voor meer informatie hierover klik hier. Toen ik destijds begon met studeren, was er alleen de SPECO. Hoe interessant ook, ik heb hier destijds niet voor gekozen omdat ik graag een universitaire opleiding wilde doen.
Inmiddels is deze keuze een stuk ruimer, al is er op WO-niveau nog steeds niet heel veel keuze.

In dit blog wil ik graag wat meer ingaan op een aantal post-HBO en MBA opleidingen. Dit is een ideale manier om je vakkennis bij te spijkeren, inhoudelijk te verdiepen én om aan je sportnetwerk te werken. Omdat Sander hier veel meer kennis over heeft, heb ik voor deze uitleg zijn expertise ingeroepen:

Wagner Group | Executive MBA Sports & Health
Sander: “Wagner heeft een switch gemaakt van een MBA Sportmanagement naar een MBA Sports & Health.  Sport en gezondheid is een maatschappelijke aangelegenheid geworden waarin vitaliteit een centrale rol speelt. Managers, ondernemers en bestuurders kunnen veel baat hebben bij een MBA opleiding die hen inspireert de kansen van morgen vorm te geven. Daar is de MBA Sports & Health voor”. Meer erover op de website van Wagner.

Business of Sports Academy
Sander: “Business of Sports Academy heeft 2 Post-HBO opleidingen, namelijk bedrijfskundig Sportmanagement en Eventmanagement. In beide opleidingen leidt men op via een bedrijfskundige manier, maar enorm toegedicht op de actualiteiten in de sport. Met veel diepte, kennis en actuele ontwikkelingen zijn deze opleidingen interessant om de juiste kennis op te doen voor een volgende carrièrestap in de sport”. Meer informatie over BOSA is hier te vinden.

Maastricht School of Management
Sander: “Maastricht School of Management heeft een Sports Management specializatie. Deze opleiding is in het Engels en duurt 2 jaar. Deze opleiding is weer totaal anders dan die van Wagner en van BOSA en richt zich heel breed, van topsport tot sponsoring en van perforence management tot facility management”. Meer over deze opleiding kan je hier lezen.

Sander: “Mijn advies is je goed inlezen over de opleidingen en zeker informatiemeetings volgen of de instellingen bellen en je vragen voorleggen. Zo kan je een goede keuze maken”.

Ook internationaal zijn er diverse opties. Een van de bekendere is de FIFA Master, het jaarprogramma opgezet door de Wereldvoetbalbond dat de Nederlandse Evita Schippers nu volgt.  Deze Master is opgebouwd uit drie modules die gekoppeld zijn aan een bepaalde locatie. Die drie locaties zijn gekozen omdat ze op dat specifieke gebied gespecialiseerd zijn. De eerste module heet Humanity, gericht op de geschiedenis van de en ontwikkelingen in de sport. Dit vindt plaats in Leicester. Het tweede gedeelte is Management en vindt plaats in Milaan. En het derde trimester is in in Zwitserland en gaat over Rechten.
Noot: vanwege COVID-19 heeft een deel van de opleiding van dit jaar online plaatsgevonden.

Meer buitenlandse Masters kun je hier vinden

Ontwikkeling op meerdere fronten
Naast een verdiepende opleiding op sportgebied, kun je jezelf ook op persoonlijk vlak ontwikkelen: leiderschapstrainingen, talentontwikkeling, coaching, communicatie, persoonlijke effectiviteit…noem maar een uitdaging en er is een training voor te vinden.
Zelf heb ik de persoonlijke ontwikkelingstrainingen een aantal jaar geleden ontdekt en heb me erin ondergedompeld. Je grootste belemmering voor persoonlijke groei ben jijzelf in mijn ogen. Merk je dat je tegen bepaalde zaken blijft aanlopen, dan kan ik je aanraden om daarmee aan de slag te gaan. Wil je hier wat meer informatie over ontvangen of advies over wat voor jou wellicht geschikt zou zijn, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.

Blijf je dus ontwikkelen, want….de beste investering is die in jezelf!

Dit is een 10-delige reeks blogs over werken in de sport. Zie hier de eerdere delen:

  1. Werken in de sport, een droom voor velen!
  2. Denk na over wat jouw ideale baan is en welke stappen je kunt zetten
  3. Solliciteer
  4. Word vrijwilliger
  5. Meld je aan als stagiair
  6. bouw aan je netwerk en onderhoud dit
  7. Grijp je kansen

Esther Huijsmans is projectmanager in sport & events en werkte o.a. mee aan het FIFA WK voetbal, het EK Vrouwenvoetbal, de Olympische Spelen en Tomorrowland Winter. Zij is coach/mentor voor vrouwen in de sport en initiator van KICK-ES, een platform voor en door inspirerende vrouwen in de sport. De komende weken zal ze middels een blog haar ervaringen en best practices delen.